Finladiya 20 bin sığınmacıyı sınır dışı edecek

Finladiya 20 bin sığınmacıyı sınır dışı edecek

İsveç İçişleri Bakanı Anders Ygeman'ın 80 bin sığınmacının sınır dışı edilebileceğini açıklamasının ardından bugün de Finlandiya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Päivi Nerg ülkerine sığınan 20 bin göçmen geri gönderilebileceğini söyledi.

Nergi, Sığınmacıların başvurularının incelenmesenin ağustos ayının sonunu bulacağını açıkladı.

Finlandiya İçişleri Bakanlığı tarafından geçen yıl Finlandiya'ya sığınma başvurusunda bulunan 32 bin sığınmacıdan 20 bin kadarının başvurularına olumsuz cevap alacağını ve bunun sonucunda sınır dışı edilebilecekleri belirtildi.

Merkez oluşturulacak

Bakanlık sözcüsü Päivi Nerg, 20 bin olarak tahmin ettikleri sınır dışı edilecek sığınmacı sayısının gönüllü geri döneceklerin miktarına göre değişebileceğini belirterek yetkililerin gönüllü ve zorunlu olarak sınır dışı edilecekler için transit merkezleri oluşturacaklarını söyledi.

İnceleme ağustos sonu bitecek

Päivi Nerg'nin açıklamasına göre halen 4 bin sığınmacı başvurularını geri çekmiş bulunuyor. Çoğunluğunu Irak vatandaşlarının oluşturduğu sığınmacı başvurularının Ağustos ayı sonuna kadar incelenerek sonuçlandırılması bekleniyor.

İsveç de açıklamıştı

Dün de İsveç İçişleri Bakanı Anders Ygeman geçen yıl İsveç'e sığınma başvurusunda bulunan 80 bine yakın sığınmacının sınır dışı edilebileceğini açıklamıştı. Geçtiğimiz 2015 yılı içinde 163 bin yabancı İsveç'ten sığınmacı talebinde bulunmuştu.

Hükümetinin olası sınır dışı uygulaması için Sığınmacılar Dairesi ile polis teşkilatına hazırlıklı olma talimatı verdiği öğrenildi. Geçtiğimiz 2015 yılı içinde 163 bin yabancı İsveç'ten sığınmacı talebinde bulunmuştu. Dagens Industri gazetesi sınır dışı etme dalgasının İsveç'in sığınmacı politikasında örneği bulunmayan bir durum olduğu tespitini yaparken bunun bir yıl boyunca her gün 200 sığınmacının sınır dışı edileceği anlamına geldiğini yazdı. İsveç İçişleri Bakanı Anders Ygeman "Öncelikli olarak sığınmacıların gönüllü geri dönüşlerinin ortamını yaratmaya çalışacağız. Ancak bunda başarılı olamazsak zor kullanmak zorunda kalabiliriz." dedi. Hükümetin zorla sınır dışı etme uygulamasının bir çok sığınmacının yeraltına inmesine neden olabileceği riskine karşın polisin de hazırlıklı olmasını istediği belirtildi.Hükümet ve polisin sınır dışı uygulamalarında tarifeli uçuşlar yerine uçak kiralamanın daha uygun olacağı konusunda görüş birliği içinde olduğu öğrenildi.

DHA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.