Fındık ihracatının yönü yine AB ülkeleri

Fındık ihracatının yönü yine AB ülkeleri

Dünya fındık üretiminde ve ihracatında söz sahibi olan Türkiye, 2015-2016 sezonunun ilk iki ayında, geçen sezonun aynı döneminde olduğu gibi en fazla ihracatı Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yaptı.

Hasadın başlamasıyla eylül ve ekim aylarında en fazla ihracatı 48 bin 887 tonla, AB ülkelerine gerçekleştiren Türkiye, geçen sezon aynı dönemde de söz konusu ülkelere 35 bin 750 ton fındık gönderdi. Geçen sezona göre, fındık ihracatında ikinci sırada bulunan ülkelerde ise değişiklik olduğu görüldü. 

Geçen yıl ikinci sırayı 4 bin 546 ton ile AB dışındaki Avrupa ülkeleri alırken, bu sezon ikinci sırada 5 bin 396 tonluk ihracatla deniz aşırı ülkeler bulundu. Geçen sezonun ihracat rakamlarına göre, 394 tonluk düşüş yaşanan AB dışındaki Avrupa ülkeleri 3. sıraya geriledi.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçılar Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Edip Sevinç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındıkta başından beri en büyük tüketicinin Avrupa Birliği ülkeleri olduğunu belirtti.
Bunun nedenleri arasında, bu ülkelerin kişi başına gelir düzeylerinin fındık ve fındıklı mamuller tüketimi için yeterli olması gibi etkenlerin yer aldığını anlatan Sevinç, "Geleneksel olarak 19. yüzyıldan beri fındıklı mamulleri kullanıyor olmaları ve böyle bir damak zevkinin oluşmuş bulunması önemli bir nedendir. Fındığı en fazla tanıyan bölge Avrupa ülkeleri, özellikle Almanya, Fransa, İngiltere, İsviçre ve İtalya" dedi.
Sevinç, bu ülkelerde çikolata sektörünün gelişmiş olmasının da bir etken olduğunu ifade ederek, "Her şeyden önce, başından beri sektörde çikolatayla çok iyi girişim sağlayan fındığın özelliklerini biliyor olmaları önemli bir etken. Avrupa Birliği geleneksel olarak fındığın en büyük tüketicisidir, bunun kolay kolay değişmesi söz konusu değil" diye konuştu.

- "Rusya, Yunanistan ve Ukrayna'da çok ciddi düşüş var"

Avrupa Birliği dışındaki diğer Avrupa ülkelerinde ekonomik krizlerin olduğuna değinen Sevinç, "Rusya'da, Ukrayna'da çok ciddi problemler var, yani bunları hesaba kattığımızda denizaşırı ülkeler onları geride bırakmıştır. Rusya, Yunanistan ve Ukrayna çok önemli buralarda çok ciddi düşüşler var" ifadelerini kullandı. 

- 100'e yakın ülkeye ihracat yapılıyor

Sevinç, deniz aşırı ülkelerin tüketiminin genel olarak az olduğunu ancak bu sezon bir miktar artış meydana geldiğini belirterek, "Çok da etki eder durumda değil. Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Japonya fındık ihracatı yapılan ülkeler. İhracat artışında Çin ve Japonya'da kısa sürede sonuç alınacak gibi görünmüyor. Çabalar ve gayretler var, Türkiye'deki fındık üretimi verimlilik artmadan buna ulaşmanın zor olduğunu düşünüyorum" dedi.  
Bu ülkelerin dışındaki 100'den fazla ülkeye de ihracat yaptıklarını vurgulayan Sevinç, bu ülkeler arasında bulunan Kuzey Afrika, Arap ülkeleri ve Arnavutluk'a dahi bir miktar fındık ihracatı gerçekleştiğini kaydetti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.