Fındığın dünya gen mirası bizde

Fındığın dünya gen mirası bizde

Giresun'da 1969 yılında faaliyete geçirilen Fındık Genetik Kaynaklarının Toplanması ve Karakterizasyonu Projesi kapsamında şu ana kadar yaklaşık 430 fındık genotipi gen bankasına eklendi.

Dünyada ve Türkiye’de tek olan gen bankasında 79 yıldır çeşitli fındık tipleri koruma altına alınarak, geleceğe aktarılıyor. Fındık genetik kaynakları kaliteli üretimde kullanılıyor.

Fındık Araştırıma Enstitüsü (FAE) Müdürlüğü'nce 1969 yılında başlatılan Genetik Kaynaklarının Toplanması ve Karakterizasyonu projesi kapsamında şu ana kadar yaklaşık 430 fındık genotipinin, gen bankasına eklendiği bildirildi. Giresun'da, Atatürk'ün talimatıyla 1936 yılında kurulan enstitüde, 1969 yılından bu yana genetik kaynaklar araştırılıyor. Dünyada ve Türkiye'de tek olan gen bankasında 79 yıldır çeşitli fındık tipleri geleceğe aktarılıyor. FAE Müdürü Gökhan Kızılcı, fındık genetik kaynaklarının ülkenin zenginliği olduğunu söyledi.

430 GENOTİP KORUMA ALTINDA

Genetik zenginliğin kaybolmaması amacıyla 1969 yılında faaliyete geçirilen proje kapsamında yaklaşık 430 fındık genotipinin Türkiye'nin değişik yerlerinden toplandığını belirten Kızılcı, “Üretim materyalleriyle arazi gen bahçesi kurulmuştur. Biz de arazi gen bankasında bu 430 genotipi muhafaza ediyoruz" dedi.

KALİTELİ ÜRETİMDE KULLANILIYOR

Kızılcı, en önemli ıslah metotlarından bir tanesinin melezleme olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti: “Melezlemelerde de belli özellikler bakımından farklılık gösteren tipleri ebeveyn olarak kullanıyoruz. Soğuğa karşı dayanıklı olan bir tipi, kaliteli fındık geniyle melezleyerek donlardan etkilenmeyen çeşitleri üretiyoruz."

Dünyanın ilk ve tek fındık gen bankası

Türkiye'nin değişik yerlerini gezerek buldukları tipleri enstitüye getirip, çoğaltarak gen bankasına eklediklerini ifade eden Gökhan Kızılcı, “Şu anda dünyanın tek fındık arazi gen bankasına sahibiz. Bunu gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. Gerçekten Fındık Araştırma Enstitüsü'nde dünyanın en büyük ve en kapsamlı arazi gen bankası bulunuyor, fındığın dünya mirası burada diyebiliriz” diye konuştu.
 
İhracat arttı gelir katlandı

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçılar Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Edip Sevinç, fındık ihracatının ilk iki ayında, geçen sezona göre miktarda 16 bin 875 ton, gelirde ise 116 milyon 455 bin 924 dolar artış söz konusu olduğunu bildirdi. Sevinç, Türkiye'nin, 2015-2016 ihracat sezonunun ilk iki ayında 61 bin 698 ton fındık ihracat ettiğini, karşılığında da 604 milyon 280 bin 519 dolar gelir sağladığını belirtti. Sevinç, geçen sezonun aynı döneminde Türkiye'nin 44 bin 823 ton fındık ihracatına karşılık 487 milyon 824 bin 595 dolar döviz kazandığını dile getirdi.

SERBEST PİYASA REJİMİNİN BAŞARISI

Sevinç, miktar ve gelir artışının serbest piyasa uygulanmasının olumlu yansımalarından kaynaklandığını ifade etti. Sevinç, bu sezon 275 bin ton civarında fındık ihracat miktarı beklediklerini ancak serbest piyasada oluşacak yüksek fiyatın bu seviyenin yakalanması noktasında sorun teşkil edebileceğini söyledi.

Yeni Şafak

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.