Fındığın açılış fiyatı belli oldu

Fındığın açılış fiyatı belli oldu

Karadeniz bölgesinin önemli geçim kaynaklarından birtanesi olarak fındıkta hasat devam ediyor.

 Üretici topladığı fındığı pazara indirmeye başladı. Üreticinin merakla beklediği fındık fiyatları Karadeniz bölgesinde, kilogram başına ortalama 11,5 TL’den açıldı. 

Samsun'un Çarşamba Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Yılmaz, yeni sezon fındık açılış fiyatının üreticiye ve iş adamlarına hayırlı olmasını diledi.

Fındık ürününün bölgenin önemli geçim kaynaklarından biri olduğunun altını çizen Yılmaz, "Bu sezon Çarşamba Ticaret Borsası işlem tabelasında 11,5 TL’den alım fiyatları başlamıştır" dedi. Yılmaz, şöyle konuştu: "Karadeniz Bölgesi'nin 'sarı altını' olarak isimlendirilen fındık, geçen sezon yükselen fiyatları ile altını aratmadı. Üç yıl öncesine kadar 3,5 ile 6 liralık fiyat aralığında müşteri bulan fındık, 2014 yılı sezonu başında 8 - 10 liralık fiyatlara sevinen üretici, sezon ortasında fındığın 15 - 18 liraya kadar çıkması ile büyük mutluluk yaşamıştı. 2015 yılı mayıs ayı döneminde ise tarihinde ilk kez fındık 22.00 TL'yi gördü. Elinde fındık olan üreticinin de yüzü güldü.”


KURUTMADAN SATMAYIN!

Ağustos ayının ilk günlerinde sahil kesimlerinde başlanan toplama işlemi büyük ölçüde devam ederken, orta ve yüksek kesimlerde ise toplanmaya bu tarihlerde başlanacağını kaydeden Yılmaz, hasat döneminin devam ettiği bölgede üreticiye fındığını kurutmadan pazara indirmeme çağrısında bulundu. Borsa Başkanı Kazım Yılmaz şöyle konuştu: "Yaş fındık kurutulmadan piyasaya indirildiğinde en büyük risk fındıkta küflenme (Aflatoksin) olma ihtimalidir. Bu durumda fındık, küflenme (Aflatoksin oluşumu) hastalığı tehlikesiyle karşı karşıya kalır. Bu sorun öncelikle birinci derecede değerli üreticilerimizin kazançlarını olumsuz yönde etkileyecek ve ekonomik değer düşüşüne sebep olacaktır. Yaş fındık alımlarının zahirecilerimiz tarafından da yapılmaması son derece önemlidir. Hem fındık üreticimiz, hem zahirecilerimiz hem de kırım yapan fabrikalarımızın mağduriyetleri böylece önleyecektir” dedi. Üreticileri de uyaran Başkan Yılmaz: "Fındığımızı mümkün olduğunca, tümünü pazara indirmeyip, ihtiyaç nispetinde satış yapılmasını sağlamalıyız. Böylece piyasada oluşacak arz-talep dengesinin makul ölçülerde oluşmasına neden olarak, fiyatının çıkmasına, piyasada talep fazlası fındığın oluşmamasına engel oluruz. Böylelikle piyasa dengelerinin fiyatlara olumlu yansıyacağını düşünüyorum.” İfadelerini kullandı.

CİHAN

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.