Filistinlileri katleden Netanyahu: 'Biz barış istiyoruz'

Filistinlileri katleden Netanyahu: 'Biz barış istiyoruz'

Netanyahu, seçimlerden sonra ilk yurt dışı ziyaretini Kıbrıs Rum kesimine düzenledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, terör örgütü DAEŞ'in tüm dünya toplumunu tehdit ettiğini belirterek, tehdit altındaki toplumlara "yardım eli uzatmaları gerektiğini" söyledi. Binyamin Netanyahu, Güney Kıbrıs Rum kesimini ziyareti çerçevesinde Rum lider Nikos Anastasiadis ile Başkanlık Sarayı'nda bir araya geldi. İsrail Başbakanı Netanyahu, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, yeniden başbakan seçilmesinin ardından ilk yurt dışı ziyaretini Güney Kıbrıs'a gerçekleştirmekten büyük mutluluk duyduğunu belirterek, Güney Kıbrıs ile ortak tarihi, coğrafi ve kültürel bağları bulunduğunu belirtti. Enerji konusunda iki ülkenin doğalgaz çıkarmasının ve bundan faydalanmasının mümkün olduğunu ifade eden Netanyahu, "Enerji konusu, işbirliğinin ilk adımını teşkil ediyor. İkinci adım ise ekonomidir" dedi. Netenyahu, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmek için turizmi geliştirmek istediklerini, hem Kıbrıs'ta hem İsrail'de turizme yapılan yatırımları arttırılması gerektiğini, bunun iki ülkenin faydasına olacağını ifade etti.

"DAEŞ DÜNYAYI TEHDİT EDİYOR"

"Kıbrıs'ı ve Avrupa'yı tehdit eden terör eylemleri bulunduğunu" söyleyen Netanyahu, "İran ve Hizbullah, terörist ağı organize ediyor. Bu, Avrupa ülkelerinin de içinde olduğu beş kıtada 30 tane ülkeyi tehdit ediyor" diye konuştu. Netanyahu, "DAEŞ'in Avrupa, Batı, Afrika ve tüm dünya toplumunu tehdit ettiğini, tehdit altında olan toplumlara yardım eli uzatmaları gerektiğini" dile getirdi. Bu konuda savunma mekanizmalarının geliştirilmesi gerektiğini savunan Netanyahu, bunun için işbirliği geliştirilmesi gerektiğini belirtti. "Biz barış istiyoruz" diyen Netanyahu, "Barış güvenliğe dayanıyor. Barışı sağlamak için savunma mekanizmaların da güçlü olması gerekir. Barışın gelmesi için toplumların geçmişteki tartışmaları bir tarafa bırakması, geçmişte yaşananların geleceğe engel olmaması gerekir. Güney Kıbrıs'ın komşularıyla yaptığı görüşmelerin barışla sonuçlanmasını arzu ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu. Her iki ülkenin de komşularının sorunları olduğuna dikkati çeken Netanyahu, önümüzdeki günlerde AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ile görüşeceğini bildirdi.

ENERJİ İŞBİRLİKLERİ GÜNDEME GELDİ

Rum lider Anastasiadis de Netanyahu'nun Güney Kıbrıs'a gelişinin İsrail'de yapılan seçimlerden sonra ilk ziyaret olması nedeniyle son derece anlamlı olduğunu, Güney Kıbrıs ile İsrail'in ortak tarihi ve değerleri bulunan iki ülke olduğunu söyledi. Netanyahu ile görüşmesinde Kıbrıs müzakerelerinde gelinen son gelişmeler hakkında görüştüklerini dile getiren Rum lider, vizyonlarının Avrupa Birliği hukuku, değerleri ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde Kıbrıs'ta federal bir çözümün bulunması olduğunu vurguladı. Nikos Anastasiadis, görüşmede Ortadoğu'da yaşanan sorunlar ile İsrail-Filistin arasındaki sıkıntıların aşılması gibi konuları da ele aldıklarını belirterek, Ortadoğu'da BM ilkelerine bağlı olarak ortak bir barış yolu bulunması için fikir alışverişinde bulunduklarını aktardı. Görüşmede Kıbrıs ve İsrail arasındaki enerji, savunma ve güvenliği konu alan birliktelikleri de konuştuklarını dile getiren Rum lider, "bölgesel bağlamda enerji işbirliklerini, Doğu Akdeniz'de çıkarılacak olan doğalgazın aktarılması" hususunu masaya yatırdıklarını bildirdi. Nikos Anastasiadis, Netanyahu'ya hidrokarbon yataklarının bölgesel ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayacağına duyduğu inancı aktardığını belirterek, Suriye'deki gelişmelerin yanı sıra İran'ın uluslararası camiayla anlaşmaya vardığı nükleer anlaşmanın görüşmelerinin önemli maddeleri arasında yer aldığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.