Filistinliler acılarını beyaz perdeye aktardı

Filistinliler acılarını beyaz perdeye aktardı

Paris'te bu yıl ilk kez düzenlenen Filistin Sinema Festivali'nde Ortadoğu'da yaşananlar Filistinlilerin kendi gözünden sinema diliyle anlatılıyor

Fransa'nın başkenti Paris’te ilk kez bu yıl düzenlenen Filistin Sinema Festivali birbirinden iddialı filmlerle Orta Doğu’da yaşananları dünyaya anlatıyor. Daha önce Boston, Londra ve Toronto’da düzenlenen benzer festivaller ilk kez bu sene Fransız seyirciyle buluşuyor.

Organizatörlerden Samuel Lehoux, Filistin kültürünü sinema yoluyla tüm dünyayla paylaşmayı amaçladıklarını belirtti. Filistin kültürü ve Filistin sinemasının çeşitliliğini vurgulamak için bunun önemli olduğunu söyledi. "Bu kültürel ve sanatsal bir festivaldir" dedi.

Festivalin açılışında Annemarie Jacir'in yönetmenliğini yaptığı 'Seni gördüğümde' filmi gösterildi. Filmde1967 yılında yapılan 6 Gün Savaşı'ndan sonra bir mülteci kampında Filistinlilerin yaşadıklarını anlatıyor. Annemarie Jacir filmin kişisel deneyime dayalı olduğunu söyledi: "Ailesiyle birlikte mülteci kampında çok büyük trajediler yaşadıklarını, orada yaşananlarla ilgili bir şeyler yapmak istedim. Filistin'de ve dünyanın her yerinde yaşayan gençlerin hayatlarını değiştirmek için bir şeyler yapmaya çalışıyorduk, öğrenci hareketleri, anti-sömürgeci hareketleri, sivil haklar...Son on yılda, kaynak olmamasına rağmen, Filistin sineması uluslararası festivallerde yerini onaylamıştır. Paris Film Festivalinde gösterime giren filmlerin ana özellikleri geçmişe dönüş ve alay duygusu.
Amer Shomali tarafından çekilen "Les 18 Zanlısı" belgeseli, kişisel deneyime dayanmaktadır. Belgeselde 1987 yılında ilk İntifada'nın başlangıcında, bir Filistin köyünde yaşayanların İsrail'den gıda bağımsızlığı elde etmek amacıyla bir 18 inek almasının macerasını anlatıyor.

Dünya Bülteni

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.