Filistinli genç mühendisler zeytin atıklarından yakacak kömür üretti

Filistinli genç mühendisler zeytin atıklarından yakacak kömür üretti

Gazze Şeridi'nde Filistinli mühendisler, kıt imkanlarla kurdukları tesislerinde zeytin atıklarını kışın ısınmak için kullanılan doğal, çevre dostu yanıcı kömüre dönüştürmeyi başardı.

Gazze Şeridi'nde her yıl binlerce ton zeytin atığının tarım arazilerine ve hayvan çiftliklerine atıldığını gören Filistinli mühendisler, çevre kirliliğine yol açan ve sağlığa zarar veren bu atıkları değerlendirerek yakacak kömüre çevirdi.

Han Yunus kentinde, Tamer, Khaled Abu Mutlaq ve Usama Qudaih adlı üç mühendis, kötü kokulu turbayı (Zeytin atığı) bertaraf etmek ve insan kullanımına uygun hale getirmek için kimyevi dönüştürücüler ekleyerek her biri 10-20 cm uzunluğunda silindir şeklinde yakacak elde etmeyi başardı.

Mühendisler, güneşte üretilen turba silindirlerini ve küplerini üç gün süre ile tamamen kuruyana kadar bıraktıktan sonra en uzun süre yanıcı kömüre dönüşerek insanların kullanımı için yakacak üretti.

Girişimden sorumlu mühendis, vatandaşların yanı sıra çiftçiler ve kümes hayvancılığı yapan çiftlik sahiplerinin, üretim sayesinde çevreye ve sağlığa zarar vermeden atıkların kömüre dönüştürülmesinin memnuniyet verici bulunduğunu söyledi.

Gazze Şeridi'nde yaşayan Filistinliler, kış mevsiminde ısınmalarını engelleyen şartlar nedeniyle onları alternatifler aramaya zorluyor.

Zor şartlar altında yaşayan ve giderek kötüleşen elektrik kesintilerinden muzdarip olan Gazzelilerin, böyle alternatif ısınma imkanına kavuşmaları sevindirici bulunuyor.

Elektrik kesintileri nedeniyle mumlarla aydınlatma sağlayan Gazzelilerin, daha önce, bu ilkel aydınlatma ve ısıtma yöntemlerini kullanmaları neticesinde evlerde ölümlere yol açan yangınlara neden olmuştu.

Girişimden sorumlu mühendislerden Tamer Ebu Mutlak (24), elektrik kesintisi krizi ve alternatifleri kullanmak için gereken paranın olmaması nedeniyle Gazze'de yaşayanların, geçtiğimiz yıllarda güvenli ısıtma imkânlarının olmayışından çok zarar gördüğünü söyledi.

Ebu Mutlak, Gazzelilere daha fazla para harcamak zorunda kalmadan ısınmaya güvenli alternatifler sağlamak için meslektaşları ile modifiye edilmiş ve kurutulmuş zeytin bezelye üretimi üzerinde çalıştığını belirtti.

Ebu Mutlak, özel bir makine aracılığıyla presleyerek elde ettikleri yakacakların, çevre dostu kabul edildiğini sözlerine ekledi.

Genç mühendis, Gazze Şeridi'ndeki halkı ve çiftçileri rahatsız eden bir atıktan yanıcı kalıplar şeklinde kömür üretilmesinin, çevreye ve ekonomiye bir katkı sunduğunu belirtti.

Ebu Mutlak, zeytin presi kalıntılarının yıllık sıkılan toplam zeytin miktarının yaklaşık yüzde 40'ını oluşturduğunu söyledi. Zeytin atıklarının ayrışmaya maruz kalmadığını, bunun da uzun süre birikmesi halinde sağlığa zarar vereceğini belirtti.

Ebu Mutlak, çiftçilerin, ısınma sorununu gidermek maksadıyla odun satmak için ağaçları kesmek zorunda kaldıklarını ve bunun da ekili arazilerin zarar gördüğünü belirterek bu projeyle bu krizin de aşılmasına katkı sağladıklarını ifade etti.

Basit bir finansman kaynağıyla küçük bir pres makinesi satın alabildiklerini ve böylece çevre dostu bir yakacak elde ettiklerini dile getiren genç mühendis, uzun süre yanan ve genel olarak vatandaşlar için daha az maliyetli yakacak odun ürettikleri için mutlu olduklarını aktardı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.