Filistinli gazeteci 58 gündür açlık grevini sürdürüyor

Filistinli gazeteci 58 gündür açlık grevini sürdürüyor

Gazze Şeridi'nde bir araya gelen onlarca Filistinli, İsrail'in "idari tutukluluk kararı ve keyfi uygulamalarını" protesto amacıyla 58 gündür açlık grevini sürdüren Filistinli gazeteci Muhammed el-Kayk'a destek gösterisi düzenledi.

Gazze'deki Kızılhaç binası önünde toplanan göstericiler Kayk'ın serbest bırakılmasını talep eden sloganlar atarak üzerinde "Filistinli Gazeteci Muhammed el-Kayk'a özgürlük" yazılı pankartlar taşıdı.

Gösteride bir konuşma yapan İslam Bloğu Sözcüsü Mahmud eş-Şaviş, "İsrail'in Kayk'ı tutmaya devam etmesi ve zoraki beslemesi uluslararası kanunlara aykırıdır ve insanlık suçudur" dedi.

Şaviş, yerel ve uluslararası kuruluşlara seslenerek Kayk'a karşı sorumluluklarını yerine getirme ve serbest bırakılmasını sağlamak üzere harekete geçmeye çağırdı.

Kayk'ın serbest bırakılması için ortak hareket edilmesi ve yüksek düzeyde bu konuyla ilgilenebilecek bir hukuk komisyonun kurulması gerektiğini vurgulayan Şaviş, bu vatani görev konusunda sessiz kalmakla suçladığı ulusal uzlaşı hükümetini de kınadı.

İsrail askerleri tarafından 21 Kasım 2015'te Ramallah'taki evinde gözaltına alınan Kayk, İsrail'in idari tutukluluk kararı ve keyfi uygulamalarını protesto etmek için gözaltına alındıktan 4 gün sonra açlık grevine başlamıştı. İsrail makamları, aralık ayında Suudi Arabistan'ın El-Mecd televizyonunda görev yapan Kayk'ın "mesleği aracılığıyla şiddete teşvik etmek" suçlamasıyla yargılanmadan 6 ay tutuklu kalmasına karar vermişti.

İsrail'in "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamayla İsrail istihbaratının gizli güvenlik bilgilerine dayanarak Filistinliler 1 ila 6 ay arasında alıkonulabiliyor. Tutuklunun, "İsrail güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.