Filistinli çocuklar eğitime gecikmeli başlayabilir

Filistinli çocuklar eğitime gecikmeli başlayabilir

BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı okullarının, bütçe açığı nedeniyle yeni eğitim ve öğretim yılına gecikmeli başlayabileceği bildirildi.

BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'ndan (UNRWA) yapılan yazılı açıklamada, "UNRWA'nın bütçe açığı 101 milyon dolara ulaştı. Bu Ortadoğu'daki okullarımızın yeni eğitim ve öğretim yılına başlamasında gecikmeye neden olabilir" denildi. 

 Söz konusu mali krizin, ajansın kuruluşundan bu yana yaşadığı "en şiddetli fırtına" şeklinde nitelendirildiği açıklamada, "Ortadoğu'nun çeşitli bölgelerinde yaklaşık 500 bin öğrencinin eğitim gördüğü 700 civarında okulun yeni eğitim ve öğretim yılına başlamasının önündeki riskler arttı" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, okullarda eğitim ve öğretime zamanında başlanması amacıyla gereken miktarın elde edilmesi için danışma komisyonunun olağaüstü toplantıya çağrılacağı aktarılarak, "Toplantıda BM Genel Sekreter Ban Ki-mun'un teşkilata üye 193 ülkeye göndereceği özel raporun inceleneceği" kaydedildi.
 
BM verilerine göre, sayıları 5 milyon olan Filistinli mültecilerin 2,1 milyonu Ürdün'de, 1,3 milyonu Gazze'de, 914 bini Batı Şeria'da, 500 bini Suriye'de, 447 bini ise Lübnan'da yaşıyor.
 
Filistin İstatistik Merkezi'nin verilerine göre sürülen Filistinli mülteci sayısı 5.9 milyon. Topraklarından ayrılan Filistinliler, Ürdün'de 10, Suriye'de 9, Lübnan'da 12, Batı Şeria'da 19, Gazze'deki 8 mülteci kampında iskan ediliyor. 1949 yılında kurulan UNRWA, Filistinli mültecilere sağlık, eğitim, rehabilitasyon ve koruma alanlarında destek veriyor.
 
(AA)
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.