Filistin'deki Utanç Duvarı 100 bin insanı ayırdı

Filistin'deki Utanç Duvarı 100 bin insanı ayırdı

Filistin'de örülen utanç duvarı sebebiyle 100 bin insan ayrı kalırken duvarın öbür tarafındaki halk büyük sıkıntılar yaşıyor

İsrail’in 10 yıl önce ördüğü ve işgal ettiği toprakları Filistin’den ayıran ayırım duvarı sebebiyle 100 binden fazla insan birbirinden ayrı kaldı. Ayrıca, duvarın Filistin tarafında altyapı eksikliği ve sosyal hizmetlerin olmayışı sebebiyle halk ciddi sorunlarla boğuşuyor.

İsrail Medeni Haklar Derneği, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'ya ayrım duvarı sebebiyle büyük bir insan topluluğunun temel insani haklarının çiğnendiği, tutukluların haklarının umursanmadığı, duvarın ötesindeki halkın hiçe sayıldığını söyleyen bir mektup yazdı.

Yaklaşık on yıl önce Ariel Şaron hükümeti tarafından uygulanmaya başlayan politikanın "sistematik olarak devletin bütün organlarıyla birlikte bölgeden çekilerek kimsenin ilgilenmediği, kimsenin sorumluluk kabul etmediği bir toprak parçasına çevirmek" olduğunu yazan mektup ayırım yapılmadan bütün bir toplumun hukukunun çiğnendiğini yazdı.

Nasrin Alian ve Ronit Sela isimli İsrailli avukatlar tarafından yazılan mektupta kağıt üzerinde var olan bazı uygulamaların da asla pratiğe geçmediğinden dem vuruldu. Filistinli mülteci kamplarında ağır şartlarda yaşayan Filistinlilerin sağlık, eğitim, altyapı servisleri gibi belediye ve devlet tarafından sağlanması gereken imkanların çok çok kısıtlı olduğu belirtildi.

Bölgeye yıllardır ne yeni bir okul, ne sağlık ocağı, ne hastane yapıldığının, ne yeni bir ulaşım imkanın sağlandığının, ne bir yol yapım çalışması bulunduğunun altı çizildi. Ayrıca bölgede hiçbir altyapı çalışması olmadığı, acil yardım araçları sağlanmadığı vurgulandı. Bölgede su tesisatı ve kanalizasyon sistemlerinin çökmesine rağmen hiçbir düzenlemenin bulunmadığı, bundan hane halkları kadar hastanelerdeki hastaların, okullardaki çocukların, kamu çalışanlarının da etkilendiği belirtildi.

Kudüs Belediye Başkanı Nir Barkat'ın geçtiğimiz günlerde BBC'ye yaptığı bir röportajda söylediği Filistinlilere Arapların yardım etmesi gerektiği, kendilerinin böyle bir zorunluluğu bulunmadığı yönündeki sözleri rezalet diye tanımlanarak Netanyahu'ya hatırlatıldı. Mektupta İsrailli birçok yetkilinin duvarın ötesinde kaç insan yaşadığından dahi haberi olmadığı ifade edildi.

Mektubun yazarlarından Alian, 10 yılda hiçbir ilerleme kaydedilmediğini belirtirken, Netanyahu'nun cevabını beklediklerini, sonrasında ise konuyla ilgili mahkemeye başvurabileceklerini açıkladı.

Dünya Bülteni 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.