'Filistin toprakları belgeleniyor'

'Filistin toprakları belgeleniyor'

YTB Başkanı Bülbül "Filistin toprakları Osmanlı arşivlerine dayanarak belgeleniyor. İsrail Filistin'deki özel ya da kamu arazisi için 'Bu toprak ya da yer Filistin'in değil' diyemeyecek" dedi.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar  (YTB) Başkanı Kudret Bülbül, " Filistin toprakları, Osmanlı  arşivlerine dayanarak belgeleniyor. Bu belgelerle İsrail devleti, Filistin'deki özel ya da kamu arazisi için 'Butoprak yada yer Filistin'in değil' diyemeyecek" dedi.

Bülbül, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  Filistin Platformu'yla Osmanlı Devleti'ndekiFilistin arşivlerini araştırdıklarını ve kayıtları belgelediklerini anlattı.

İsrail'in birçok konuda hukuk sınırları içerisinde hareket etmediğini, bu nedenle Filistin'e ilişkin bir arşiv çalışması başlattıklarını belirten Bülbül, şunları kaydetti:

"İsrail, hukuku tanımayan, yer yer ihlal eden, hatta hukuk tanımazlıktan gelen bir ülkedir. İsrail tarafından Filistin'deki pek çok kamu mülkiyeti ya da özel mülkiyete değişik gerekçelerle el konuluyor. 'Tarihte böyle bir köy yok, böyle bir vakıf yok, böyle bir yerleşim yok' diyerek oradaki Filistin halkının mallarına el konuluyor. Tabii bu vakıf mülkiyeti olabildiği gibi, özel mülkiyet de olabiliyor. İşte bu proje tamda bunu önlemeye yönelik bir projedir. Biz araştırmalarımızı çok geniş kapsamlı yapıyoruz. Osmanlı arşivlerinden tapu sicil kayıtları, padişah fermanları ya da tarihi belge niteliğindeki bütün belgelerde Kudüs ve Filistin topraklarındaki oradaki arsaların kime ait olduğuna dair belgeleri adeta yeniden çıkartıyoruz."

 "Kayıtlar net bir şekilde ispatlanıyor" 

Filistin topraklarının tekrar belgelendikten sonra orada yaşayanlara verileceğini aktaran Bülbül, " Filistin toprakları, Osmanlı Devleti arşivlerine dayanarak belgeleniyor. Bu belgelerle İsrail devleti, Filistin'deki özel ya da kamu arazisi için 'Butoprak ya da yer Filistin'in değil' diyemeyecek" diye konuştu.

Kayıtların net bir şekilde ispatlandığını dile getiren Bülbül, "Tarihsel delil niteliğinde olan bu belgeler İngilizce, Arapça, Fransızca ve pek çok dile çevrilecek. Dolayısıyla uluslararası kurum ve kuruluşlarda Filistin davası daha net şekilde savunulabilecek. Filistin halkı kendini daha rahat ifade edebilecek. Uluslararası davalarda delil veya belge niteliğinde olan bu belgeler Filistinlilere teslim edilecek" diye konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.