Filistin BMGK'dan uluslararası koruma istiyor

Filistin BMGK'dan uluslararası koruma istiyor

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, BM Güvenlik Konseyinden İsrail'in saldırılarına karşı savunmasız Filistin halkına uluslararası koruma sağlamasını talep etti.

Maliki, BM Güvenlik Konseyinde bakanlar düzeyinde gerçekleşen Ortadoğu konulu toplantıda yaptığı konuşmada, son dönemde İsrail'in artan saldırıları nedeniyle 10'u çocuk 50 Filistinlinin hayatını kaybettiğini söyledi.

İsraillilerin sivillere ateşli silahlarla saldırmaları nedeniyle bin 900'den fazla Filistinlinin de yaralandığını vurgulayan Maliki, BM Güvenlik Konseyinin uluslararası barış ve güvenliği sağlamada sorumluluğunun olduğunu bildirdi. 

BM Güvenlik Konseyinin bu konudaki görevini yerine getiremediğini ve bunun için bir irade de göstermediğine dikkati çeken Maliki, "Daimi işgal ve geçici çözümler bizi hiçbir zaman barış ve güvenliğe ulaştırmayacaktır" dedi.

Maliki, BMGK'nın İsrail'in işgalinin illegal olduğu ve sonlandırılması gerektiği konusunda açık ve kararlı olması gerektiğine işaret ederek, İsrail işgalinin sonlandırılması için BMGK'nın bir süre tayin etmesi gerektiğini ifade etti.

Riyad Maliki, BMGK'nın savunmasız Filistin halkını koruma konusunda ahlaki ve yasal zorunluluğu olduğunu da belirterek, "BM Güvenlik Konseyi, işgal devam ettiği müddetçe savunmasız Filistin halkına, işgalci İsrail'in saldırılarına ve savaş suçlarına karşı koruma sağlamalıdır" dedi.

"Hiçbir devlet kabul etmez"

Maliki'nin konuşmasından sonra söz alan İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Danny Danon ise son dönemdeki şiddet olayları nedeniyle Filistinlileri suçladı.

Maliki'nin koruma talebine tepki gösteren Danon, "Daha önce söyledik tekrar söylüyorum; İsrail Tapınak Tepesi'nde uluslararası kontrole izin vermeyecek" ifadesini kullandı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.