Filipinlilerin şehit Nur talebesine vefası

Filipinlilerin şehit Nur talebesine vefası

Türkiye'den giden Cevdet Baybara ve arkadaşlarının vesilesiyle Müslüman olan İgaunun kabilesi, bir saldırı sonucu hayatını kaybeden Baybara'nın mezarını sürekli ziyaret ediyor

Risale Haber - Haber Merkezi

Filipinler’de Müslüman olan İgaunun kabilesi, İslam ile şereflenmelerine vesile olan grubun içinde yer alan ve Filipinler’de katledilen Hafız Cevdet Baybara’nın kabrini sürekli ziyaret ediyor.

Çocuk yaşta Kur'anı hıfzedip Kur'an ve iman hizmetine giren, yaklaşık 10 yıl Bediüzzaman Said Nursi'nin talebesi Mustafa Sungur'un yanında hizmetlerle iştigal eden Cevdet Baybara, iman kurtarmaya vesile olmak için Filipinler'e gönüllü gitmişti.

Dünya Bülten'indeki habere göre Cevdet Baybara, Kerem Emre Ulucan müstear ismiyle Dünya Bülteni ve Haber7’de Filipinler'deki Müslümanları anlatan yazılar yazıyordu. Baybara’nın yazılarında, Filipinler’deki İslami hareket ve Türkiye’den oraya gidenlerin yaptığı tebliğ faaliyetleri konu ediliyordu.

Hafız Baybara, 2010’da Cagayan şehrinde arkadaşının evinden kendi evine dönerken gasp edilmek istenmişti. Telefonu ve parasını isteyen gruptakilerden birinin silahlı saldırısı sonrası yaralanan Baybara, olay yerinde kan kaybından hayatını kaybederek vefat etmişti.

İslam'ı anlatmak için geldiği Filipinler'de şehit edilen Baybara, 33 yaşındaydı. Çare Derneği’nden Mehmet Rıza Derindağ, Baybara'yı şu cümlelerle anlattı: 

"Hafız Cevdet Baybara 2010 senesinde uğradığı bir silahlı saldırı sonucu şehit edildi. Şehit edildikten sonra burada yaşayan kabile onun buraya defnedilmesini istedi. Çünkü bu kabilenin Müslüman olmasında gayretleri ve duası vardı." Cevdet Baybara'nın vasiyeti de böyleydi. Dava arkadaşlarıyla "Ölürsek Filipinler'e defnedilelim" şeklinde anlaşmışlardı. Kabile lideri Datu da Baybara'nın cenazesini sahiplenmiş ve müslüman mezarlığında özel bir yer tahsis etmişti. 

KABİLENİN İSLAM'A YÖNELİŞİ
İgaunun Kabilesinde İslam’a yöneliş, kabile lideri Datu'nun, eski dinlerinde bir şeylerin eksik olduğunu düşünmesiyle başlamış. Datu bu arayışı şu şekilde anlatıyor:

“İslam'ı öğrenmek istiyordum. Bu iki sene sürdü. Bu dağın tepesinde bir başımızaydık. Kimse gelip bize İslam'ı anlatmadı. Biz İslam'ı bir pazar günü kabul ettik, Hristiyanlar'ın kutsal gününde. Çünkü buradaki Müslümanlar bizi kabul etmedi. Onlara göre bizim Müslüman olmamız inanılır bir şey değildi. Pazar günü kilise önünde bekleyen Türklerle karşılaştık. Onlar bizim her sorumuza cevap verdi. Biz de Müslüman olduk."

Datu'nun 14 sene önce İslam'ı seçmesiyle kabilenin Müslümanlaşma süreci de başlamış oldu. Kabile kendilerini İslam'la tanıştıran Türkler'e ayrı bir değer veriyor. Bunun delili de kabilenin topraklarındaki Türk vatandaşı Cevdet Baybara'nın mezarı.

Baybara'nın gayretleri Filipinler'de onbinlerce insanı İslam'la tanıştırdı. Kabri de hayatı gibi sade olan Baybara, İslam’ı anlatırken hayatını vermenin bir sembolü olarak o kabilenin topraklarında bir simge durumunda.

KABİLENİN MİNİK YETİMİ HAFIZ OLACAK
Bu arada kabile üyelerinden hafız olmak isteyen Yusuf'a Çare Derneği imkan sağladı. Dernek Yusuf'a sahip çıkarak kendilerine ait yetimhaneye yerleştirdi.Yusuf her ne kadar yetimhanede kalsa da kabilesi ile bağı kopmuş değil. Kabilesini sık sık ziyaret ediyor.

musluman-kabile-filipin.jpg

 

Cevdet Baybara Haberleri için TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
4 Yorum