Filipinler'deki tayfunların bilançosu ağır

Filipinler'deki tayfunların bilançosu ağır

Filipinler'de bu sene 14 kez etkili olan tayfunlar nedeniyle 116 kişi hayatını kaybetti.

"Philippine Star" gazetesi, Ulusal Afet Risk Azaltma ve Yönetimi Kurulu'ndan alınan verilere dayanarak, takımadalar bölgesinde kasım ayında etkili olan ve yerel dilde "Lando" adı verilen "Koppu Tayfunu"nun 48 kişinin hayatına mal olduğunu belirtti.

 
Haberde, yerel dilde "Nona" adı verilen "Melor Tayfunu" nedeniyle, bu ay içinde kuzeydeki Luzon ve doğudaki Visayas adalarında 42, diğer tayfunlarda ise 26 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.
 
Gazeteye göre, Filipinler'de 2015'te etkili olan tayfunların tarıma ve altyapıya zararının, 380 milyon dolara (18,2 milyar Filipinler pesosu) ulaştığı ve bu miktarın, ülkenin bütçe açığının üçte birinden fazlasına eşdeğer olduğu kaydedildi.
 
Ulusal ajans verileri, Koppu tayfununun neden olduğu sel ve yer kaymalarının ülkeye zararının yaklaşık 233 milyon dolar (11 milyar Filipinler pesosu), Melor tayfununun tarım ve altyapıya verdiği zararın ise yaklaşık 137 milyon dolar (6,46 milyar Filipinler pesosu) olduğunu açıkladı. Etkili olan diğer tayfunların ise ülkeye maliyeti yaklaşık 10 milyon dolar olarak ifade edildi.
 
Ülkenin kuzeyinde tarım arazilerine ciddi zarar veren Koppu tayfunu nedeniyle 107 bin köylü tahliye edilmişti.
 
Ülkede bu ay etkili olan Melor tayfunu, yüz binden fazla evi harabeye çevirirken, 800 bin kişi de felaket bölgelerinden tahliye edilmişti.
 
Her yıl 20 civarında tayfun ve fırtınanın vurduğu Filipinler'de, 2013 yılında etkili olan Haiyan tayfunu 6 binden fazla kişinin ölümüne, 4 milyon kişinin evsiz kalmasına neden olmuştu.
 

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.