Filipinler'deki tayfun felaketinde bilanço artıyor

Filipinler'deki tayfun felaketinde bilanço artıyor

Filipinler'in kuzeyinde etkili olan Koppu Tayfunu nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 16'ya çıkarken, tahliye edilenlerin sayısı 16 bin 489 olarak açıklandı.

"The Manila Times" gazetesi, saatteki hızı 185 kilometreye varan rüzgarlarla ülkedeki 82 eyaletten 11'ini etkisi altına alan tayfunun neden olduğu seller ve heyelanlar sonucu çok sayıda evin kullanılamaz hale geldiğini, köprülerin yıkıldığını, ulaşım ve enerji hatlarının hasar gördüğünü yazdı.

Ulusal Afet Yönetim Kurulu (NDRRMC), tayfunun etkili olduğu bölgelerde 16 bin 489 kişinin tahliye edildiğini açıkladı.

Sel sularına kapılan çok sayıda kişinin kaybolduğu belirtildi. Bazı yerleşim birimleriyle iletişim kurulamadığı için ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.

Arama kurtarma çalışmalarına askeri birliklerin yanı sıra gönüllüler de katılıyor.

Quezon eyaleti Sivil Savunma Şefi Nigel Lontoç, sel suları yükselmeye devam ettiği için yardımların ulaştırılmasında güçlük yaşandığını belirtti.

Bu yıl Büyük Okyanus'ta oluşan 24'üncü tayfun olan Koppu, deniz ve hava trafiğini de olumsuz etkiledi. Çok sayıda uçuş iptal edilirken bazı feribotların limanlara yaklaşamadığı kaydedildi. Bu arada Manila Körfezi açıklarında kaybolan üç balıkçıdan haber alınamıyor.

Pangasinan, Cagayan, Isabela, Quirino, Nueva Vizcaya, Aurora, Nueva Ecija, Apayao ve Kalinga eyaletlerinde birçok yerleşim birimine hala elektrik verilemiyor.

Tayfun nedeniyle ekili alanların da hasar gördüğü kaydedildi.

- Magat Barajı'nda su seviyesi alarm verici düzeye ulaştı

Tayfundan en çok etkilenen eyaletler arasında bulunan Nueva Vizcaya'daki Magat Barajı'nda su seviyesinin 193 metreye ulaştığı bildirildi. Yetkililer, yaklaşık 85 bin hektarlık tarım alanının sulanması için kullanılan barajdan su tahliye işlemlerine başlandığını belirtti. Civar köylerde yaşayanlara olası bir baskına karşı evlerini boşaltmaları uyarısı yapıldı.

Filipinler'i 2013'te vuran Haiyan Tayfunu'nda yaklaşık 6 bin 500 kişi yaşamını yitirmişti. "Süper tayfun" olarak nitelenen Haiyan, bölgede binlerce kişinin de evsiz kalmasına neden olmuştu.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.