Dr. M. Rıza DERİNDAĞ

Dr. M. Rıza DERİNDAĞ

Filipinler’de Nur Mevsimi ve Ashab-ı Kehf

Filipinler’de yaz mevsimi Mart ortasında başlar. Okullar da tatile girer. Aylardan beri okulların tatile girmesini, yaz mevsimine başlamayı bekliyorduk. Yok, tatile bir yerlere gitmek için değil. Nur talebeleri için yaz demek okumak demek, yaz demek gıllu gıştan azade kamplara çekilmek demek. Yaz demek dünyanın dağdağasından azade olmak demek. Yaz demek, “Yaz!” emri mucibince yazılan Nur Risalelerini daha da fazla okuyacağımız zaman dilimi demek. Çam Dağlarında “Yaz!” diye haykıran, sonra Rahman’ın izniyle yazdırılan, Nur Risalelerinin mutalaa edileceği yaz mevsimini bekliyorduk.

Bir bahar mevsiminde sarı çiçekte vahdeti, bir başka baharda haşri, bir diğerinde cennetasa bahçelerde cenneti isbat eden Müellif-i Muhterem yaz diyordu… Yaz dedikçe o siyah nurlar akıyor, aktıkça alemin rengi değişiyordu… Renklerimiz değişsin diye biz de ‘yaz’ı bekliyorduk.

Hamdolsun yaz geldi Filipinler’e. Talebeler akın akın program yerlerine koştular. Filipinlerde Zamboanga, Marawi, İligan, Cagayan ve Manila olmak üzere beş ayrı merkezde okuma programı icra ediliyor. Geçtiğimiz hafta Zamboanga’da okuma yapan kardeşlerimizi ziyaret ettik. Onların şehrin dışında, bir orman çiftliğinde, bir dağın eteğinde, okyanusa nazır bir kuytuda hallerini görünce ashab-ı kehf hatırıma geldi. Ne tatlı halleri vardı bu gençlerin. Ben de haddimin çok fevkinde olarak uçakta okuduğum kıssanın bizim meselemizle alakalı kısmını paylaştım bu gençlerle ki şöyle;
“Hani o gençler, Mağaraya sığınmıştı da; Rabbimiz Bize tarafından bir rahmet ver ve bize şu işimizden bir kurtuluş yolu hazırla demişlerdi.” (Kehf- 10)

İşte bu asırda, şu hararetli yaz mevsiminde, ondan hararetli cehennemi günahlar ve afetler arasında bir Nur dershanesine giren gençler de Ashab-ı Kehf manasından hissedardırlar. Bir dağda Nur risalelerinin mütalaası ve Kur’an-ı Kerim’in ezberi ve bilmediği surelerin manalarını bilen arkadaşlardan sorulması, her asra hitab eden Kur’an’ın Kehf suresindeki gençler bahsinden bu asrın Nur talebelerinin de hissesi olduğunu haber veriyor.
Bir senenin teraküm etmiş günahlarını yıkayacağımız mağaralar olan Nur Dershanelerinde okuma programı yapan gençler.
Hakiki maksad-ı hayat olan marifetullahta terakki etmek isteyen gençler.
Rabbimiz bize tarafından Rahim ve Hakim isimlerinin tecellisi olacak Nurları nasib et diyen gençler.
Bizler şehirlerin günahından, haramından, gıybetinden, kirinden, tozundan bıktık, bize bir Nur diyen gençler.
Bu asr-ı dalalet ve bidatta bize bir sırat-i müstakim diyen gençler.
Asrın ashab-ı kehf olan gençleri.
“Bunun üzerine o mağarada kulaklarına nice yıllar perde koyduk. Böylece uykuya daldırdık.” (Kehf-11)

filipin_okuma.jpgOkuma programındaki gençlerin kulaklarına da Rabbimiz perde indiriyor. Gıybete kapalı kulaklar. Boş lakırdıya perdeli kulaklar. Kainatı nağamatıyla raksa getiren musikay-ı ilahiyeye açık kulaklar, gayrısına kapalı kulaklar. Melekuti bir hal alan gençler. Dünya noktasından uykuda, ahirete bakan vechiyle tam uyanık gençler.

Ellerinde Nur risaleleri, sinelerinde iman, Yaz Okuma programlarında Filipinli gençler. Söz bitiyor bir yerde. Yirmi genç, sayıları çok değil belki ama farklılar başkalarından ve Rablerinden bir rahmet ümit ediyorlar. Şehri terk ediyor, tatil zamanını okumakla geçiriyor bu gençler. Şevk almak isteyen Filipinler’e gelsin dedirtiyor bu gençler.
Bir soru sordum bu gençlere, “siz burada zayıf, aciz, kimsesiz, birkaç genç, sabahtan akşama kadar okuyorsunuz, umudunuz nedir?” Dedi ki içlerinden biri, “biz okuyoruz, ashab-ı kehf uyumuş. Rabbim onları uyutmuş fakat davalarındaki kudsiyetten dolayı o kavmi almış yerine iman eden bir kavim getirmiş. Biz vazifemizi yapalım, Rabbim bir nesli alır götürür de yeni bir nesil getirir o gelen nesil iman ve tevhid burhanlarıyla kuşanır, alem nura boyanır.”

Ve önümüzdeki hafta 3. Müslüman Gençlik Kampı yapılıyor. Bu okuma kampı bir kişisel gelişim organizasyonu olarak sunuluyor ve bir İslami Uhuvvet Projesi olarak 26 Nisan-30 Nisan Tarihleri arasında Manila’da gerçekleştiriliyor. Manila Nur Factory (Manila Nur Fabrikası) tarafından icra edilecek bu program. https://www.facebook.com/pages/Nur-Factory/111472542209927 bu linkte detaylara ulaşabilirsiniz.  

8 Mayıs-16 Mayıs tarihleri arasında, Dilruba Seyahat Acentası ile Yenisiad Derneği öncülüğünde Filipinler’e ticaret ve hizmet seyahati düzenlenecektir.
9-10 Mayıs tarihlerinde Filipinlerin en güneyinde yer alan Zamboanga ve Basilan adalarında Kur’an Hafızları Konferansı, 11 Mayısta Şehid Merhum Hafız Cevdet Baybara Ağabey için mevlid programlarının da olacağı tur programı hakkında daha geniş bilgiye 0216 328 32 34 ve [email protected] adresinden ulaşabilirisiniz.

Nur dolu günler duası ve temennisiyle efendim…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.