"Fiğ ürünü sayesinde çiftçilerimiz her sene aynı ürünü ekebilecek"

"Fiğ ürünü sayesinde çiftçilerimiz her sene aynı ürünü ekebilecek"

​Bismil Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Kerem Süleyman Yüksel, fiğ ekimiyle birlikte nadasa bırakılan alanların azaldığını, aynı zamanda çiftçilere her sene aynı ürünü ekebilecek fırsatı verdiğini kaydetti.

Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde  "Macar Fiğ Üretim Projesi" kapsamında Macar Fiğ Tarla Günü etkinliği düzenlendi.

Macar Fiğ Tarla Günü etkinliğinde ev sahipliği yapan Bismil Pamukçular Birliği Başkanı Hasan Vural,  bir parsele aynı tek yıllık bitkinin arka arkaya iki kez ekilmesi durumunda üçüncü üretim için destek ödemesi yapılmadığını hatırlattı. Vural, ancak fiğ ürününü ara ürün olarak eken çiftçilerin pamuk desteğini tam olarak alabileceğini ifade etti.

Pamuk ekiminin önemine değinen Vural, "Bölgemizdeki gençlerimizin çoğu pamuk tarımında çalışmaktadır yani gençlerimizin iş sahasıdır. Başka bir deyişle bölgemiz için pamuk iş ve aş demektir. Bundan dolayı biz bu pamuk ekimini devam etmek mecburiyetindeyiz. Buna bir çözüm olarak da hükümetimiz fiğ denilen bir bitkiyi ara ürün olarak ekmemizi önerdi. Yani, fiğ ara ikinci ürün olarak ekin ondan sonra da pamuğu tekrar ekebilirsiniz deniliyor. Bunun üzerinde bölgemize ilk defa resmi olarak ÇKS’ye kayıtlı olarak fiğ ekimi yapılacak. Bu fiğ ekiminde başarı sağlandığı halde bölgemiz ara ürün olarak fiğ ekecek ve peşinde pamuk ekecek. Böylelikle her sene pamuk ekebilecektir." ifadelerini kullandı. 

Fiğ eken çiftçilerimiz, gelecek sene daha az gübre kullanacak

Fiğ ürünün faydasına da değinen Vural, "Fiğ, kıymetli bir hayvan yemidir yani yem bitkisidir. Bu yem bitkisi aynı zamanda toprağı kuvvetlendiren ektiğin zaman da toprağa azot gübresi veren, toprakta kaldığı zaman ikinci bir sene kompozit gübre olarak toprağa faydası oluyor. İkinci sene ekmiş olduğumuz pamuk, buğday veya mısır olursa daha az gübre kullanmak durumda kalırsınız. Biz bunu kuruttuğumuz zaman biçerlerle aynı şekilde biçiyoruz. Hatta biz bunu kurutmadan yeşilken bir 20-30 cm olmuşsa bunu silajlık olarak yine hayvan yemi olarak kullanabiliriz." dedi.

Kaymakam Yüksel: Fiğ ürünüyle başka bir örneklik göstereceğiz

Kaymakam Yüksel ise giğ ekimiyle birlikte nadasa bırakılan alanların azaldığını, aynı zamanda çiftçilere her sene aynı ürünü ekebilecek fırsatı verdiğini kaydetti.

Bismil'in tarım konusunda daha önce de örnek ilçe olduğunu dile getiren Yüksel, "Daha önce Bismil tarım konusunda örnek bir ilçe olmuştur. İnşallah  başka bir örneklik yaparak fiğ ürünün tanıtımı yapacağız. Belediye ve Kaymakamlık olarak vatandaşımızın menfaatine olan her işte bütün gücüyle gayret göstermeye hazırız. Ne kadar çok üretirsek o kadar refahımız artacak." diye konuştu.

"Fiğ ürünü ile gelecek sene daha az masraf, daha çok ürün elde edeceğiz"

Bölgenin önde gelen çiftçilerinden olan Edip Yamaner ise uygulama sayesinde çok daha iyi sonuçlar aldığını söyledi.

Yamaner, "Tarım ve Orman Bakanlığından yeni çıkarılan uygulama ile 2 yıl ekilen ürün arkasında münavebe yapılması gerekiyor. Biz bunun önüne geçmek için ara ürün olarak fiğ ekimi yapıyoruz. Geçen sene deneme olarak 100 dekar alanda fiğ ekimi yaparak iyi sonuçlar aldım. Az gübre vererek 30-50 kg arasında pamukta fazla verim alabildim. Bismil’de bu yıl ilk defa ÇKS'li fiğ ekimi gerçekleştireceğiz. Biz bu uygulama ile beraber her sene pamuk veya mısır ekimi yapabileceğiz." dedi.

Fiğ bitkisinin özelliklerinden bahseden Yamaner, "Fiğ, kazık köklü bir bitkidir. Fiğ, normal havadaki azot alıp toprağa aktarıyor. Mart ayında yeşil fiğ ürünü toprağa katarak toprağı daha verimli hale getireceğiz. Bu da ekeceğimiz pamukta verim artışı demektir. Yani az maliyetle daha çok verim elde edeceğiz.

Bismil ilçesi Korukçu Köyü’nde düzenlenen etkinliğe, Bismil Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Kerem Süleyman Yüksel, İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Bismil İlçe Jandarma Karakol komutanı Binbaşı İsmail Sert, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Remzi Çekiç, Bismil Pamukçular Birliği Başkanı Hasan Vural ve Yönetim kurulu üyeleri, Edip Yamaner, Mahmut Vural İrfan Karaaslan, Korukçu Köyü Muhtarı Yılmaz Yanık, Yüksek Ziraat Mühendisi Murat Kızgın, kurum müdürleri ile çiftçiler katıldı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.