Fetih kutlamaları

Efendimiz aleyhissalatü vesselam Mekke'nin fethinde şehre devesinin üzerinde neredeyse secde eder bir vaziyette tavazu ile girmiştir. Peki bugün yapılan kutlamalar bu tarza ve tavra ne kadar münasib?

Efendimiz aleyhissalatü vesselam bekâ alemine teşrif etmezden evvel hiç bu gibi bir kutlama yapılmış mıdır?

Efendimiz aleyhissalatü vesselam bugünkü kutlamaları tasvib eder miydi?

Bu kutlamalar eğer ehl-i dünya bâtıl ve kutlanmaya lâyık olmayan şeyleri kutluyor biz de kendimize bir başka kutlama îcad edelim mantığıyla mı yapılıyor?

Bu gibi kutlamalar kime ne faide veriyor?

Kanaatim budur ki biz madem ehl-i dünyaya benzememeye gayret ediyoruz öyle ise onların bir değer atfederek veya nefis ve hevalarına bir fırsat bilerek kutlama yaptıkları bir günü en güzel değerlendirme şekli o günü sair günlerimiz gibi geçirmektir.

Eğer biz de o günü diğer günlerden farklı özel bir şekilde geçirirsek onlara benzemiş olmaz mıyız?

Bazı mübarek kardeşlerimiz bugünü bir kandil gecesi gibi geçirmekten yanalar. Lâkin bu da bir bid'at olmaz mı? Miladî takvime göre yılın ilk günü kabul edilen gün ne bir bayram gecesidir ne de bir kandil gecesi veya bir Ramazan gecesi.

Pek acele yazılmış ve bir fikir paylaşımı mahiyetinde olan bu yazıda kaynaklar ve deliller getirmedim. Eğer Peygamber Efendimiz aleyhissalatü vesselam'ın Mekke'nin fethine dair bir kutlaması veyahut sene-i devriyesinde yapılan bir kutlamaya ses çıkartmaması vâki ise lütfen bildiriniz.

Bizim vâzifemiz ehl-i dünyanın yaptığı kutlamalara alternatif üreterek tüketime sevk etmek midir?

Allah bu geceye bir kutsiyet atfetmemişken bizim bu geceyi bir kandil gecesi gibi geçirme çabamız doğru olur mu? Kandil geceleri, Cuma geceleri, bayram geceleri Allah'ın takdir ve tayin etmesi ile bizim için mübarektirler. Miladi takvime göre yılın ilk gecesi için Rabbimiz böyle bir taktirde bulunmamıştır.

Rabbim istikamet versin bid'atlardan muhafaza eylesin inşallah.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
3 Yorum