Fatih'in camisi 552 yıl sonra ezansız kaldı

Fatih'in camisi 552 yıl sonra ezansız kaldı

Çanakkale’nin en eski camilerinden biri olma özelliği bulunan Fatih Camii’nin elektrikleri kesildi. Tadilat yapan yüklenici firmanın biriken elektrik borcu nedeniyle caminin elektriğini kesen yetkililer, cami cemaatinin itirazlarına bile aldırmadı.

Çanakkale’nin en eski camilerinden biri olma özelliği bulunan Fatih Camii’nin elektrikleri kesildi. Fatih Sultan Mehmet tarafından 1462 yılında yaptırılan Fatih Camii, yaklaşık 1.5 yıldır tadilat sorunuyla boğuşurken, şimdi de cami cemaati kesilen elektrikler nedeniyle ezansız kaldı.

Çimenlik Kalesinin yapılmasıyla birlikte Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan bu camii 1862 yılında Sultan Abdulaziz zamanında tamamen yenilendi. Ayrıca 1904 yılında Sultan II. Abdülhamid döneminde tekrar onarım geçirdi. Caminin batısında hazire olarak adlandırılan küçük bir mezarlık yer alıyor. Burada Sadrazam Hafız İsmail Paşa ile Sadrazam Ali Paşa’nın mezarları kallavi kavukları ile yer alıyor.

Karar'dan alınan habere göre, 2016 yılının Mart ayında tadilatına başlanılan Fatih Camii’nin 275 gün içerisinde onarımı tamamlanması gerekirken, 1,5 yıldır bitirilemedi. Bu nedenle yakında bulunan bir apartmanın zemin katında namaz kılan camii cemaatinin şimdilerde de en büyük sorunu elektrik oldu.

Tadilat yapan yüklenici firmanın biriken elektrik borcu nedeniyle caminin elektriğini kesen yetkililer, cami cemaatinin itirazlarına bile aldırmadı. Hatta 2 gün boyunca cami imamı ezanı çıplak sesle okudu.

Elektrik halktan

Yaşanan bu durumu gören bir hayırsever, kendi işletmesinden camii içerisine 50 metrelik uzatma kablosuyla elektrik çekti. Şimdilik taşıma sistem sayesinde ezan okunuyor. Cami cemaati ve mahalle sakinleri özellik Ramazan ayında böyle bir şeyin yaşanmasının doğru olmadığını ifade ettiler.

"Bayram namazını burada kılmak isterdik"

Uzun yıllar Fatih Camii’nin cemaati olan Avukat Işık İşgüden biran önce cami tadilatı ve elektrik sorunlarının halledilmesi gerektiğine vurgu yaparak, "Buranın cemaati dağıldı diğer camilere ama daimi burada olanlarda var. Dolayısıyla biz binanın alt taraftaki salonunu kiraladık. Mescit yaptık orasını. Bize karşılıksız olarak, Allah rızası için verdiler yeri. Elektriği, kablo çekmişler, komşu evden özel olarak alıyoruz. 50 metrelik bir kablo çekilmiş" dedi.

Yetkililerden ümit yok

"Ramazan müddetince hiç olmazsa bayramda dahil bu elektriğin sağlanmasını istiyoruz" diyen İşgüden, "Konuyu ben Çanakkale Milletvekili Avukat Muharrem Erkek’e ilettim. Çözülecek deniyor. Ama ne zaman onu da bilemiyoruz. Biz bayram namazını burada kılmak isterdik. Çünkü Çanakkale’nin en eski camii bu" dedi. Fatih Camii’nin tadilatının bir seneyi geçtiğini belirten Ali Nur Sazanoğlu, “Bu gayet ilgisizlik. Hiç ilgi gösterilmiyor. Bir seneyi geçti. Ayıptan öte ayıp. Ezan demek, Müslümanları namaza çağırmak demek. Eğer elektrik yoksa, burada ezan okunmuyor. Burası Müslüman köyü, Müslüman şehri, burada bir minarede ezan okunmuyorsa elektrik nedeniyle bu çok ayıp Müslümanlığa da yakışmaz. Benim bildiğim kadarıyla caminin tarihçesi, kaleler ile beraber Fatih Sultan Mehmet tarafından yapılmış" diye konuştu.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.