Fatiha ve hamd

Fatiha suresi ile ilgili Peygamber Efendimizin (asm)bir çok Hadis-i Şerifleri vardır. Bir hadislerinde şöyle buyuruyorlar:
“Sana Kur’ân-ı Kerîm’deki sûrelerin sevab cihetiyle en büyüğünü öğreteyim mi?.. Bu sûre, Elhamdulillahi rabbul âlemiyn’dir.”

Başka bir hadis de şöyledir: Fâtiha sûresi "Kur’ân’ın anahtarıdır".

Fatiha, Kur’an’ın fihristesidir. Onun için namazın her rek’atında okunuyor. Bu surenin başındaki “Elhamdulillah” lafzı Kur’an’da dört surenin başında ayrı manalara işaret ederek zikredilmiştir.

Kur’an’ın ilk suresinin ilk ayetinin ilk kelimesi olmasının önemi ise şöyle ifade ediliyor: İnsanın yaratılış gayesi ibadettir. Hamd ve şükür ise ibadetin küçük bir fihristesidir. Hamd, yaratılışın gayesi olması yönüyle de önemlidir.

Hamd, bütün alemleri yaratan, büyütüp besleyen, bütün hayat şartlarını hazırlayan, terbiye eden Allah’a yapılmaktadır.
Yine hamd, rızık verip, menfaatları celb eden Rahman; koruyup her türlü kötülüklerden muhafaza eden Rahim olan Allah’a yapılmaktadır.

Çünkü insan çok fakirdir. Yiyecek, içecek ve muhtaç olduğu hayat şartlarının hiç birini yerine getirmeye gücü yetmemektedir. İhtiyaçları olan herşeyi hazırlayan, sofra sofra önlerine koyan Allah’a hamd etmek durumundadırlar.

İnsanın düşmanları da çoktur. Mikroptan zelzeleye kadar, hayatına kast eden ve başına gelmesi muhtemel musibetlere karşı şefkatli ve her şeye kadir olan Rahim’e dayanmak zorundadır.

Rahmet ve ni’metin tam olması için, ebedi saadetin de olması da şarttır. İnsanı kabirden sonra mahşerde dirilten, cehennemden koruyup, ni’metlerin her çeşidi ile hazırlanan cenneti sunan Allah’a hamd edilmektedir.

Her gün en az kırk defa tekrarlanan Fatiha suresi rahmettir. Okunması nurdur, huzurdur, saadettir, güzelliktir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.