Fas polisi, Çin'in talebi üzerine bir Uygur Türkü'nü Kazablanka'da gözaltına aldı

Fas polisi, Çin'in talebi üzerine bir Uygur Türkü'nü Kazablanka'da gözaltına aldı

Fas polisi, İstanbul'dan Kazablanka kentine giden Uygur Türkü İdris Hasan'ı Çin'in Interpol aracılığıyla çıkardığı kırmızı bülten nedeniyle gözaltına aldı.

Fas Ulusal Güvenlik Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, 'İstanbul'dan gelerek 20 Temmuz'da Kazablanka V. Muhammed Uluslararası Havalimanı'na iniş yapan bir Çin vatandaşının havalanına indikten sonra tutuklandığı' bilgisi paylaşıldı.

Emniyet teşkilatından yapılan açıklamada, şahsın, "Terör örgütleri listesindeki bir örgüte mensup olduğu şüphesiyle Çin'in talebi üzerine Interpol tarafından kırmızı bülten çıkarılmış." denildi.

Açıklamada, Fas makamlarının tutuklamayla ilgili Interpol ve Çinli yetkilileri bilgilendirdiği ve Hasan'a iade prosedürünün uygulanması süresince savcılığa sevk edildiği aktarıldı.

Uluslararası Af Örgütü'nden "iade etmeyin" çağrısı
Sosyal medyada Fas yönetimine İdris Hasan'ı Çin'e iade etmemesi yönünde başlatılan kampanyaya Uluslararası Af Örgütü de (Amnesty International) destek verdi.

Af Örgütü'nün, "Yetkililer gözaltına alınan Uygurları Çin'e sınır dışı etmemeli" başlıklı çağrısında, İdris Hasan'ın Çin'e iade edilmesi halinde bu ülkede keyfi gözaltı ve işkence riskiyle karşı karşıya olduğu hatırlatıldı.

Bilgisayar mühendisi olan üç çocuk babası 34 yaşındaki İdris Hasan, Türkiye'de yaşıyor ve resmi oturum belgeleri mevcut. Uygur aktivistlere göre Hasan, Uygur diasporası ile ilgili bir web sitesinde tasarımcı olarak çalışıyor.

Söz konusu web sitesinin, Doğu Türkistan'da hak ihlaline maruz kalan kişilerin verdiği tanık ifadelerinin toplanmasıyla ilgili faaliyet gösterdiği belirtiliyor.

AP'nin haberine göre, İdris Hasan, daha önce de Türkiye'de defalarca gözaltına alındı.

Peş peşe yapılan gözaltıların ardından Hasan, Fas üzerinden Avrupa'ya gitmek için 19 Temmuz'da Kazablanka'ya gitti. Ancak bu defa burada gözaltına alındı.

"2012'den bu yana Türkiye'de ikamet ediyor"

Af Örgütü, Hasan'ın gözaltı sonrası eşi Zaynura'yı telefonla arayarak, "Çin'in isteği üzerine beni hapse attılar. Lütfen acele edin yoksa beni Çin'e gönderecekler." dediğini aktardı.

Örgütün Fas yönetimine çağrısında, "İdris Hasan'ı, Uygurların ve diğer etnik azınlıkların korkunç bir kitlesel gözaltı, zulüm ve işkence kampanyasıyla karşı karşıya olduğu Çin'e iade etmek uluslararası hukukun ihlali anlamına gelir. Geri göndermeme ilkesi, hiç kimsenin gerçek bir işkence, diğer zalimane, insanlık dışı ve aşağılayıcı muamele veya ceza ve diğer ciddi insan hakları ihlalleriyle karşı karşıya kalacağı bir ülkeye iade edilmemesini garanti eder." ifadelerine yer verildi.

İdris Hasan'ın eşi ve çocuklarıyla birlikte 2012 yılından bu yana Türkiye'de ikamet ettiğini belirten Uluslararası Af Örgütü, Pekin yönetiminin, Uygur örgütler için yaptığı çalışmalar nedeniyle Hasan'ı "terörist" olarak gördüğü bilgisini paylaştı.

euronews

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.