Farklılıklara tahammül

Farklılığa tahammül çok kolay! Ama sözle. Bir çok mevzuda olduğu gibi farklı fikir ve düşüncelerin varlığı uygulamaya geldiğinde beklenmedik bir tepki ve yoksayma ile karşılaşabiliyor. Bu durum illa ki birbirine zıt, karşılıklı kutuplarda yer alan kesimler arasında olmuyor. Aynı kaynaktan beslenip farklı yorumlarda bulunabilen çevrelerde de maalesef çok sık rastlanan bir durum.

İnsanın fıtratında bu var. Aynı anne ve babadan doğan, yıllarca aynı ortamda büyüyen, aynı suyu içip aynı ekmeği yiyen çocuklarda bile aynı meselede farklı yorumlar ortaya çıkıyor. Çok tabii bir netice bu. Zira her insanın ruhu ayrı, kalbi ayrı, aklı ayrı.

Bu kadar aynılık içinde ortaya çıkan farklılık büyük bir zenginlik aslında. İhlas Risalesi'nde geçen "Herbir fert, sair kardeşlerin gözüyle de bakabilir ve kulaklarıyla da işitebilir. Güya on hakikî müttehid adamın herbiri yirmi gözle bakıyor, on akılla düşünüyor, yirmi kulakla işitiyor, yirmi elle çalışıyor..." ifadesinde bu mana vurgulanıyor.

Her bir fert nasıl olur da 20 gözle bakıp, on akılla düşünecek? 10 kişi de farklı açılardan bakabilme özelliği taşıdığı için bu ihlas manası ortaya çıkıyor. Yoksa aynı şeyleri söyleyip aynı yorumlarda bulunma şartı olsaydı 10 kişiye gerek olmayacaktı ki! Aynı şeyi görüp aynı şeyi söyledikten sonra ha 1 kişi ha 100 kişi ne farkeder?

Risale Haber'de yayınlanan yazı ve haberlere bazı okuyucularımızın gösterdiği itirazların başında farklı düşüncelere olan yetersiz tahammül yorumları gelmekte. Aynı eseri okuyanlar arasında dile getirilen "ben böyle anlıyorum" veya "böyle düşünüyorum"dan ziyade "sen nasıl böyle anlarsın" veya "sen nasıl böyle düşünürsün" baskısı ve istibdadı göze çarpmakta.

Müzakerenin, meşveretin, şuranın, istişarenin, fikir alış verişinin en başta gelen şartı karşılıklı anlayış, tahammül veya saygıdır. Karşıdaki insanın fikrine inanılmayabilir, değersiz hatta saçma bulunabilir. Ancak bu hiç kimseye saygızıslık etme, baskı kurma, "böyle düşünemezsin" deme hakkını vermez. 

Risale Haber'de başından beri farklılıklara yer vermeye gayret ediyoruz. Aynı eserden beslenip de farklı düşünen, farklı yorumlayanlara kendilerini rahat ifade edebilecekleri bir ortam sağlamaya gayret ediyoruz. Bundan sonra bu hassasiyeti sürdürmeye devam edeceğiz İnşallah.

YENİLİKLER

Yenilenmek, yeni hamleler yapmak hayatın vazgeçilmez ilkelerinden biri. Biz de imkanların elverdiği ölçüde buna ayak uydurmaya çalışıyoruz. 2010 ile birlikte siteye küçük de olsa bazı yenlikler ekledik.

Öncelikle manşet fotoğraflarını biraz küçültüp manşet satırını arttırdık. Risale Haber'in sloganı olan "Akla kapı açar..." ifadesini logoyla bütünleştirdik. Her haber ve yazının altına facebook, twitter gibi paylaşım sitelerine ulaşan butonları ekledik. Her gün yayınlanan Hadis ve Risale-i Nur dersinin yanında günlük ayeti de ekledik. Bunun yanında günlük karikatür, foto galeri ve videoları da ekleyeceğiz İnşallah.

Yine "Google Gruplar" başlığı altındaki haber grubuna üye bölümü de yenilendi. Günlük haber bültenlerimizi almak isteyenler veya başkasının da almasını isteyenler buraya kaydolabilirler.

Geçen hafta Hürriyet Gazetesinin manşetten verdiği bir haberde Risale Haber'i kullanması üzerine ulusal medyanın siteye ilgisi yoğundu. Bizi arayıp detaylı bilgi almak isteyen gazetecilere verilen cevaplarla birlikte gerekli açıklama da yayınlandığı için aynı konuyu burada tekrarlamaya gerek görmüyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
5 Yorum