Facebook'a özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği gerekçesiyle 5 milyar dolar ceza 

Facebook'a özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği gerekçesiyle 5 milyar dolar ceza 

Amerika Birleşik Devletleri'nde Federal Ticaret Komisyonu sosyal medya platformu Facebook'a özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği gerekçesiyle 5 milyar dolar ceza verdi

Komisyon tarafından şu ana kadar bir teknoloji şirketine verilen en yüksek cezanın yanı sıra Facebook'un faaliyetleri üzerindeki denetimler de artırılacak.

Kurum ve Facebook arasında varılan uzlaşma sonucunda sosyal medya devi herhangi bir suçlamayı kabul etmeyecek ancak tazminat ödeyecek.

Facebook'un kurucusu ve tepe yöneticisi Mark Zuckerberg kullanıcıların kişisel bilgilerinin istekleri dışında üçüncü partilerle paylaşılmasını önüne geçmek için gerekli önlemlerin hayata geçirilmesini bizzat takip edecek. Buna uymaması halinde hakkında idari veya adli ceza davası açılabilecek.

Cambridge Analytica skandalı

2018 Mayıs ayında Cambridge Analytica adlı veri analiz firmasının, 87 milyon Facebook kullanıcısının hesaplarından kişisel verileri izinsiz topladığı ortaya çıkmıştı.

Şirketin kurucusu Mark Zuckerberg olay sonrası ABD Kongresi'nde ifade vermiş ve Brüksel'deki zirvede verilerin kötüye kullanılması nedeniyle Avrupalı kullanıcılardan özür dilemişti.

Adalet Bakanlığı'ndan teknoloji şirketlerine rekabet incelemesi

Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı ülkenin önde gelen teknoloji şirketlerinin rekabet karşıtı girişimlerde bulunup bulunmadığıyla ilgili inceleme yapacağını duyurdu.

İncelemede sektör lideri internet platformlarının pazar paylarını nasıl elde ettiklerini ve bu süreçte rekabeti azaltıcı, yenilikleri engelleyici ya da tüketicinin aleyhine olacak adımlar atıp atmadıkları üzerinde durulacağı açıklandı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada şirket isimleri vermese de arama, sosyal medya ve alışveriş siteleri ile ilgili endişelerin ele alınacağı belirtildi. Bu ifadelerden de Google, Amazon, Facebook ve muhtemelen Apple kastedildiği anlaşılıyor.

Rekabet bölümününden sorumlu Adalet Bakan Yardımcısı Makan Delrahim piyasa tabanlı rekabet prensipleri gözetilmediği zaman dijital platformlar tüketici ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde hareket etmeyebileceğini belirterek "Bakanlık bu önemli konuları araştıracak" ifadelerini kullandı.

Başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere dünya genelinde bazı önde gelen teknoloji şirketlerinin çok fazla güç sahibi olduğu ve bunun hem kullanıcılara hemde rakiplerine zarar verdiği yönünde rahatsızlıklar politikacılar, tüketici gruplar ve şirketler tarafında sıkça dillendirilmeye başlanmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump da sosyal medya platformları ve Google'ı muhafazakar sesleri bastırmakla suçlamış ama bu yönde somut bir delil göstermemişti.

Euronews

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.