Facebook, resmi olarak Apple’ı rekabete engel olmakla suçladı

Facebook, resmi olarak Apple’ı rekabete engel olmakla suçladı

Sosyal medya devi Facebook, AB makamlarına Apple aleyhine yaptığı başvuruda firmayı rekabete engel olacak şekilde davranmakla suçladı.

Son dönemde dev firmaların birbirlerini sık sık suçlamasına alışmıştık. Facebook ise Apple'ı Avrupa Birliği Komisyonu’na şikayet ederken, yaptığı başvuruda Amerikalı teknoloji devini rekabete engel olacak şekilde hareket etmekle suçladı. 

Dijital Hizmetler Kanunu (DSA) uyarınca harekete geçen Facebook, Avrupa Komisyonu’na App Store’un geliştiricilerin Apple kullanıcılarına erişebilecekleri tek alan olduğunu ve firmanın da bu durumu, kendi hizmetlerini öne çıkarmak için kullandığını ifade etti.

Facebook’tan oyun örneği

Apple, iddialarına örnek olarak da kendi oyun uygulaması olan Facebook Gaming’i örnek verdi. Apple, Facebook’un bu uygulamasını, uygulama üzerinden bulut tabanlı oyunları oynayabilme özelliği kaldırılana kadar onaylamamıştı. 

Esas gelir kaynaklarının en önemlisi reklamlar olan Facebook ayrıca, Apple’ın kullanıcıların uygulama içi reklamlarını takip özelliğini de gündeme taşırken platformların bu türden kısıtlamalara maruz kalmasının ne kadar doğru olduğunu da tartışmaya açtı. 

Sosyal medya devi, yaptığı başvuruda Facebook’un bütün büyük akıllı telefon işletim sistemleri için ürün geliştiren bir uygulama geliştirici olduğu ifade edildi. Firma, Apple platformunda diğer geliştiricilerle benzer şekilde uygulama politikaları, reklamlar, uygulama içi ödemeler, oyun uygulamaları, giriş araçları gibi alanlarda sıkıntılarla karşılaştığını ifade etti. 

Apple bir kez daha ödeme yöntemi kriziyle karşı karşıya

Facebook, Apple’ın gelirlerinin önemli bir kısmının mobil işletim sisteminde yapılan mağaza alışverişlerinin komisyonlarından oluştuğunu ifade etti. Diğer geliştiricilerin App Store dışında da oyunlara erişimlerinin büyük oranda engellendiğini belirten firma, Apple’ın müşterileri kendilerinden ya da kendi servislerinden alışveriş yapmaya zorladığını açıkladı.

Sosyal medya devi ayrıca politika değişikliklerinden yana çekinceleri olduğunu ve yapılan düzenlemeler nedeniyle geliştiricilerin platformla rekabet edebilme kapasitelerinin ciddi yara aldığı ifade edildi. 

Apple son dönemde Fortnite gibi oyunlar konusunda da ödeme yöntemlerinden kaynaklanan sorunlar yaşamıştı. Bu tartışmaların sonucu, mobil uygulama pazarının işleyişini tamamen değiştirebilecek potansiyele sahip gibi gözüküyor.

webtekno

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.