Facebook, miras ve vasiyet işine el attı

Facebook, miras ve vasiyet işine el attı

Sosyal medya hesaplarımız biz öldükten sonra ne olacak?

Risale Haber - Haber Merkezi

Ölüm haktır ve her nefis bir gün ölümü tadacaktır. Peki günlük hayatımızın bir parçası olan ve bugün dünyada milyonlarca insanın kullandığı sosyal medya hesaplarımız biz öldükten sonra ne olacak? Yada vefatımızdan sonra sosyal medyadan faydalanabilir miyiz? 

Webrazzi'den Merve Kara'nın haberine göre Facebook, son bir yıldır üzerinde çalıştığı ölüm kalım meselesine sonunda çözüm üretti. Kullanıcıların hesaplarının da “ebedi hayata intikal etmesinin” önünü açan yenilik, ölümden sonra hesaplarını yönetecek bir Facebook varisi tayin etmesini sağlıyor.

facebook-merhum.jpg

Şimdilik ABD’de devreye alınmaya başlanacak olan özellik, kullanıcı hesaplarının güvenlik ayarları sekmesine eklenen ve Türkçe’ye “Vasiyet Bağlantısı” diye çevirebileceğimiz “Legacy Contact” seçeneğinden yönetiliyor. Burada kullanıcılara sunulan üç farklı seçenek şöyle:

• Hiçbir şey yapma. Bu durumda Facebook’un cenaze işlerinde halihazırda devam eden hesabı anıtlaştırma süreci işliyor. Yeterince sayıda kullanıcının geri bildirimi kanıt olarak görülüyor ve hesap donduruluyor.

• Hesabımı sil. Facebook o gün gelip, sizin artık bu dünyada olmadığınızı anladığında hesabınızı siliyor.

•  “Legacy Contact” belirle. Facebook ilgili kullanıcısının öldüğünü tespit ettiğinde, arkadaşlarınızın da bunu anlamasını sağlayacak şekilde hesabınızda değişikliklere gidiyor. En başta isminizin önüne İngilizce’de “Remembering” deyimi geliyor. Türkçe’de bunun örneğin “Merhum Merve Kara” ya da “Merve Kara’yı Hatırlamak” şeklinde olacağını tahmin ediyoruz.

Bir kişiyi Legacy Contact yani Facebook varisi olarak belirleyebilmeniz için onun Facebook arkadaşınız olması gerekiyor. Belirlediğiniz kişi, siz öldükten sonra hesabınıza gelen arkadaş tekliflerini yönetebiliyor, profil/kapak resminizi değiştirebiliyor ancak bunlar artık bildirimlerde gösterilmiyor. Bununla birlikte varisinizin Facebook arşivinize erişip erişemeyeceğine siz karar veriyorsunuz, tabi o gün gelmeden önce. Seçtiğiniz kişiye dilerseniz uyarı gönderebiliyor ya da bu ismi daha sonra değiştirebiliyorsunuz. Facebook, size bu kişiyi değiştirip değiştirmek istemediğinizi yılda bir kez soracağını da söylüyor. Varislerinizin henüz bir başka varis belirleyebilmesi mümkün değil.

Facebook, ilerleyen zamanlarda özelliği farklı ülkelere de açacak, elbette her ülkenin ölümle ilgili gelenekleriyle uyumlu bir şekilde.

Bu durumda vefatınızdan sonra hesabınızı bir başkasına miras bırakabilir. Dilediğiniz takdirde birinin sizin adınıza paylaşımlar da bulunmasını vasiyet edebilirsiniz. Bu uygulama belki de size fatiha okuyacak sevdiklerinizin sizi hatırlamasına bir vesile olabilir.

Webpage FX daha önce, Facebook’un bugünkü hızıyla büyümeye devam edememesi durumunda, artık ölen kişilere ait hesapların sayısının hayatta olanlara ait hesapları 2065 yılında geçeceğini gösteren bir infografik yayınlamıştı.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.