Facebook 100 dil arasında çapraz çeviri yapabilen yapay zekasını tanıttı

Facebook 100 dil arasında çapraz çeviri yapabilen yapay zekasını tanıttı

Facebook, yeni bir çeviri yapay zekası geliştirdiğini duyurdu. Sosyal medya devinin geliştirdiği yapay zeka 100 dil arasında çeviri yapabiliyor. Facebook ayrıca ilk açık kaynaklı çok dilli makine çevirisi modelini de tanıttı.

Facebook, mevcut sistemlerin çoğunda olan ilk olarak İngilizceye çevirip sonra hedef dile çeviren sistemin aksine herhangi bir 100 dil çifti arasında çapraz çeviri yapabilen M2M-100 adı verilen bir yapay zeka geliştirdi.

Başarı yüzdesi yüksek

Yapay zeka, bu tür sistemlerden, makine çevirilerinin kalitesini otomatik olarak değerlendirmek için akademisyenler tarafından kullanılan 100 puanlık bir ölçekte 10 puanla daha iyi performans gösteriyor. Modelin ürettiği çeviriler, insanlar tarafından da değerlendirildi ve yaklaşık yüzde 90 doğru olarak puanladı.

Normal çeviri sistemleri büyük ölçüde bir ara çeviri katmanı olarak İngilizceye bağlıdır. Örneğin standart sistemlerde Çince'den Fransızcaya çeviri aslında Çince'den İngilizce'ye daha sonra İngilizce'den Fransızca'ya gerçekleşir.

Facebook, yeni sistemi uygulamaya entegre etmek istiyor

M2M-100 sistemi, web'den 100 dilde toplanan 7,5 milyar cümle çiftinden oluşan bir veri kümesi üzerinde eğitildi ancak tüm diller eşit sayıda cümle çiftine sahip değildi.

Facebook'tan yapılan açıklamada: "Yıllardır, yapay zeka araştırmacıları farklı görevlerdeki tüm dilleri anlayabilen tek ve evrensel bir model oluşturmak için çalışıyorlar. Tüm dilleri, lehçeleri ve yöntemleri destekleyen tek bir model, daha fazla insana daha iyi hizmet etmemize, çevirileri güncel tutmamıza ve milyarlarca insan için eşit şekilde yeni deneyimler yaratmamıza yardımcı olacak." ifadelerine yer verildi.

KAYNAK: DONANIMHABER, HABER7

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.