Evsizler ABD'nin başını ağrıtıyor

Evsizler ABD'nin başını ağrıtıyor

ABD'de çözüm bekleyen evsizlik ve çadır kent problemi gün geçtikçe kronik bir krize dönüşüyor.

ABD Konut ve Kentsel Kalkınma Bakanlığının (HUD) Vanderbilt Üniversitesiyle yaptığı işbirliği sonucunda yayımlanan en son raporda, sanayileşmiş dünyada evsiz kadın ve çocuk oranının en yüksek ABD'de olduğu belirtilirken, evsiz ailelerin sayısında da büyük bir artış yaşandığı ifade edildi.

Evsizlik ve Yoksulluk Ulusal Hukuk Merkezine (NLCHP) göre, ülkede yıllık toplam 3 milyon civarında kişi evsizlik deneyimi yaşarken, bunların 1 milyon 350 binini çocuklar oluşturdu. Raporda ayrıca ABD'de 1 milyon tam gün veya yarım gün çalışanın konut masrafını karşılayamadıkları belirtildi.

Evsizler arasında Harvard mezunu da var 

New York'un Manhattan bölgesinde Bowery Sokak'ta 1879 yılında kurulan Bowery Mission'un yöneticilerinden Julian Padarath, AA muhabirine yaptığı açıklamada, barınaklarında ağırladıkları evsizler arasında profesörler ile Harvard Üniversitesi gibi dünyanın en bilinen okullarından mezunların da bulunduğunu söyledi.

Bowery Mission'un tüm bölümlerini gün boyunca gezdiren Padarath, barınaktaki bir günlük yaşam hakkında bilgi verdi. Padarath, ABD'de yaşayan Türklerin de kendilerine yardım edenler arasında yer aldığına belirtti. 

ABD'nin çadır kentleri 

Washington, Michigan, California, New Jersey, Florida ve Oregon gibi bir çok eyalette yaklaşık 60 kent çevresinde 100'e yakın çadır kent bulunuyor. 

Bir çok çadır kentte evsizler, belli kurallara uymak zorunda kalırlarken, bazı bölgelerde çadır kurdukları yerlere az da olsa ücret ödemek durumunda kalıyor. Evsiz ve yoksulların haklarını savunan sivil toplum kuruluşu NLCHP'ye göre yüzün üzerinde çadır kentin bulunduğu ABD'de bir çoğunun yasal izni bulunmadığından yerel yönetimlerin ve güvenlik güçlerinin baskısı altındalar.

Yaklaşık 45 milyon yoksul

Yaklaşık 45 milyonun yoksul olarak kabul edildiği ABD'de iş imkanlarının tabana yayılamaması ve üretimin Çin başta olmak üzere ücretlerin düşük olduğu ülkelere kayması sonucunda işini kaybedenlerin sayısı yıldan yıla artarken, bu oran evsizlerin sayısına doğru orantılı yansıyor.

ABD'de bazı kentlerde evsizlere gıda yardımında bulunmak suç olarak kabul ediliyor. Geçtiğimiz aylarda Florida'da evsizlere gıda yardımında bulunan 90 yaşında bir adam, "evsizlere yemek verme" suçunu işlediği için gözaltına alındı. 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.