Evlilikte namaz önceliği ne kadar önemli?

Ben namazlarını kılmaya çalışan biriyim.

Üniversiteden tanıştığım bir insanla ciddi bir yola gireceğiz ve yakında sözümüz olacak. Aile büyüklerimle yaptığım istişarelere dayanarak ona "Çok iyi, çok düzgün, ahlaklı bir insan" diyebilirim. Lakin tek sorun, namaz kılmıyor. Ona bu konuda baskı yaparak soğutmak istemiyorum. Namazı nasıl sevdirebileceğimi hiç bilmiyorum. Çünkü namaz benim için çok önemli. Ona çok dua ediyorum, kendisinin aileden böyle bir alışkanlığı yok. Haliyle bu konuda üstüne düşmüyor. Ne yapabilirim? (Rumuz: Şeyma)

Önce sevgi derecenizi bir ölçün. Sizi ne kadar seviyor, size ne kadar bağlı, ne kadar yakın?

İkinci bir soru: Siz kendinizi ona ne kadar sevdirdiniz, ne kadar kabul ettirdiniz, size ne kadar güveniyor, ne kadar değer veriyor?

Sizin en çok hangi yönlerinizi beğeniyor, takdir ettiği özellikleriniz neler? Niye sizin gibi dindar birine talip oluyor? En çok tercih sebebi neler?

Bu soruların cevabı önemli. Şunun için önemli: Seven insan, sevdiği insana imrenir, ona benzemek ister, onu taklit eder, onun gibi olmayı düşünür, kendini ona göre şekillendirir, onunla birlikte hareket eder.

Bunun için en başta yapmanız gereken şey, hiçbir şey anlatmadan, namazdan söz etmeden, sizi sevdiği için, kendisinden istediğiniz şeyi yapmasıdır.

İkinci bir yol da şu: Diyelim ki bir araya geldiniz. O anda ezan okundu, siz namaz hazırlığına giriştiniz, camiye girdiniz. Sizi dışarıda beklerken nasıl bir psikoloji yaşıyor?

Siz camiden çıktıktan sonra namaza bir eğilim gösteriyor mu, bu konuda sorular soruyor, ihtiyaç duyuyor mu?

Yahut namazla ilgili bir şey anlattığınızda kulak verip dinliyor mu? Nasıl bir katılımda bulunuyor, tepkisi, merakı ve ilgisi nasıl?

Az da olsa ilgi duyuyorsa, dikkatini çekiyorsa bilgi/malumat verirsiniz. Ama bundan önce dini altyapı önem kazanıyor.

Namazı niye kılacak, neden kılacak, kimin için yapacak bu ibadeti? Bunun için Allah hakkında bilgisi ne oranda? Allah'ı ne kadar tanıyor, Kur'ân hakkında neler biliyor, Peygamberimiz hiç dikkatini çekmiş mi? Ahiret inancı nasıl? Allah'a yakın olmaktan ne anlıyor? Namazı niçin kılması gerekir, kılsa eline ne geçecek, kılmayınca ne kaybedecek?

Bunları bir şekilde anlatmaya çalışın, anlatamasanız dahi bazı kitaplar vererek bilgi edinmesine yardımcı olun. Konuşmalarınızın, sohbetinizin bir bölümünü bu konulara ayırın.

Çevrenizde dindar, namazlı niyazlı insanlar varsa onlarla tanışmasını sağlayın. Onların bulunduğu ortama girmesini temin edin. Dini hayatın, dini yaşamanın zevkini ve tadını bir görsün. O atmosferi bir koklasın.

Evliliğe adım atmadan önce bu konuda bir gelişme kaydediyorsa, mesele yok, fakat "Beni böyle kabul et" demeye getiriyorsa, "namaza soğuk" olan biriyle hayatı paylaşmak size zorlayıcı gelir, rahat edemezsiniz.

Bugün

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.