Evlilikte görücü usulü şart mıdır?

Evlilikte mutlaka görücü usulü mü olmalı? Etrafımdaki erkekler ve kızlar genelde tanışarak, severek, gezerek, tozarak evleniyorlar. Ben öyle yapmadığım için, kaderimdekini beklediğim için kendimi suçlu hissetmeli miyim? (Rumuz:Esma)

Hayır, neden suçlu hissedeceksiniz kendinizi. Böyle bir suç olmaz, kimse de size suçlu gözüyle bakmaz. Bir şeyin suç olabilmesi için öncelikle dini açıdan yanlış olması gerekir ki, bu durum dinen yanlış değil, olmaz da. Hatta Peygamberimizin evliliklerine baktığımızda, sahabilerin evlenmesini incelediğimizde bugünkü anlamda hep "görücü" usulüyle olmuştur. Zaten başka türlü olması da düşünülemez, yapılamazdı. İslam tarihi boyunca evlilikler de hep bu şekilde olmuştur. Hem İslami gelenek, hem sünnetteki uygulama, hem de toplum yapısı bunu gerektiriyordu. Bir tespit olarak söylemek gerekirse, boşanmalar da bugünkü kadar ileri düzeyde değildi.

Görücü usulü neden azaldı?

 Fakat modern hayatın getirdiği değişimlerle kadınlar da erkekler gibi günlerinin büyük bir kısmını ev dışında geçirdikleri için durum değişti. Daha önceleri birbirleriyle ancak düğün ve bayram gibi bazı özel günlerde görüşebilen kadınlarla erkekler daha serbest görüşür hale geldiler.

Okullardaki karma eğitim, iş hayatı ortamı, çarşı, pazar ve toplu taşımacılık ve daha birçok sebepler erkeklerle kızların rahat görüşmelerine sebep oldu. Bir de cep telefonlar yaygınlaşıp, internet gibi sınırsız ve kontrolsüz bir haberleşmeler ve görüşmeler yaygın hale gelince görücü usulü evlilikler azalmaya yüz tuttu.

Değişmeyen gerçekler neler?

 Fakat bütün bunlarla birlikte İslamın kuralları değişmiyor, Peygamberimizin sünneti değişmiyor, aile mahremiyeti gibi kadın erkek görüşmelerinde uymaları ve dikkat etmeleri gereken sınırlar değişmiyor. Mesela, bir erkekle bir kadının baş başa kalmaları, el ele tutuşmaları, birbirlerine şehvetle bakmaları, görüşmelerin ve konuşmaların cinsellik içeriğine dönüşmesi dinin getirdiği "kırmızı" noktalardır. Bu hususlara dikkate alınmadığı zaman evlenmeden önce bile her iki tarafı da üzen çok sayıda istenmeyen/olumsuz ortaya çıkıyor.

Herkes kaderini mi yaşıyor?

 Bunun için evliliklerin kendine özgü çizgisi, ciddiyeti ve mahremiyeti vardır. Belli seviyede tanışmalar olsa bile devamı için mutlaka ailelerin yardımı gerekir. Sadece sizin gibi "görücü" usulünü tercih edenler değil, diğer serbest görüşenler de kaderin hükmünü yaşıyor. Yıllarca görüştükleri/buluştukları halde son anda ayrılanlar büyük bir yekûn tutuyor. Son olarak güzel bir kuralı hatırlatayım: "Allah bir şeyin olmasını dilemişse, gerekli sebeplerini yaratır."
Bugün

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.