Evde çalışanlar ofis ortamına dönmek istiyor

Evde çalışanlar ofis ortamına dönmek istiyor

Evde çalışmanın olumlu yönleri olsa da yapılan araştırma farklı sonuçları ortaya çıkardı

Koronavirüs salgını ile birlikte dünyada ve Türkiye’de gerek günlük yaşamda gerekse iş yaşamında köklü ve radikal değişiklikler yaşanıyor. 1 Haziran ile birlikte normalleşme süreçlerinin başlamasına karşın pek çok çalışan evden esnek çalışma düzenine devam ediyor. Bu süreç genel olarak çalışanlar tarafından olumlu değerlendirilse de yapılan araştırmalar, kamusal alan ve özel alan ayrımının ortadan kalkmasının bireylerde bir “mekansızlık” hissi oluşturduğunu destekliyor.

Sosyalleşme adına ofis ortamına dönmeyi istiyorlar

Tohum Eğitim Kültür ve Doğa Derneği’nin COVID-19 döneminde “evden veya esnek çalışma” dönemine geçişin hem iş hayatına hem de bireysel hayata yansımalarını incelemek amacıyla yaptığı araştırma ilginç sonuçları ortaya koyuyor. Türkiye’nin farklı illerinden 388 katılımcının internet üzerinden uygulanan anket ile katıldığı araştırmada, çalışanlar evden çalışmanın olumlu taraflarına vurgu yapsalar da genel kanaat, sosyalleşme adına ofis ortamına dönmeyi istediklerini ortaya çıkarıyor.

Evden çalışma süreci, katılımcılar tarafından trafikte zaman harcamamak, giyim kurallarına bağlı olmamak ve evde yemek yiyor olmak gibi ayrıcalıklara sahip olma konusunda yüksek oranda olumlu değerlendiriliyor. Bu noktada katılımcıların, iş mekanına giderek çalışmanın getirdiği zorunlulukları olumsuz değerlendirdikleri ve bu zorunlulukların ortadan kalkmasına memnun oldukları belirtiliyor.

Sosyalleşmenin yokluğu en büyük sıkıntı

Katılımcıların yüksek bir oranla olumsuz bulduğu tek etmen: “yalnız çalışmaya bağlı olarak sosyalleşecek iş ortamının olmayışı.” Bunun temel nedeninin insanın sosyal bir varlık oluşu ile diğer insanlara ihtiyaç duyması olduğuna vurgu yapılan araştırmada, çalışanların COVID-19 süreci sona erdiğinde “ofis ortamına dönmek istemesi”nin ağır bastığı gözleniyor.

Uyku düzeni olumsuz etkileniyor

Uyku saatlerindeki esneklik ve uzaktan iletişim kurmak/online toplantılar gerçekleştirmek konuları da olumlu olarak değerlendirilse dahi yüz yüze iletişimin daha kolay sağlanıyor olmasıyla ve evde hareketsiz ya da saatlere bağlı olmadan yaşıyor olmanın uyku düzenine olumsuz etkileri olduğu gözleniyor.

Genel bir değerlendirmenin yapıldığı raporda sürecin bireyler üstünde oluşturduğu kaygıya şu sözlerle dikkat çekiliyor: “Her bireyin yeniliklere adaptasyon süreci farklılık gösterir. Ancak yeni bir düzene adapte olmanın yanı sıra sokağa çıkma yasağı, kısıtlamalar ve hasta olma riski bireylerde kaygıyı da beraberinde getiriyor. Ev içinde; genel hijyen ve bakımdan, diğer bireylerin ihtiyaçlarından sorumlu olmak ise kaygı oranını arttırıyor.”

HaberimPort

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.