Ev sahibi gençlerin oranı artıyor

Ev sahibi gençlerin oranı artıyor

Dünyada 'kiralık bir kuşak' oluşurken Türkiye'de 40 yaş altında ev alan gençlerin oranı hızla artıyor.

Dünyada özellikle gençler arasında ev sahibi olma alışkanlığı azalıyor. Araştırmalara göre 40 yaş altında kiralama yeni trend haline gelirken mortgage ile ev sahibi olma oranı da azalıyor. Peşin satın almalar ise artacak. Türkiye'de ise trend tam tersi. Türkiye'de ev satın alanların içinde gençlerin oranı artıyor.

GENÇLERDE % 11 ARTIŞ VAR

Sabah'ın bankacılık sektörü konut kredisi yaş dağılımından derlediği bilgilere göre 26-45 yaş arası ev sahibi olanların oranı 2000'li yıllarında başında ve ortalarına göre 2014 yılında yüzde 10'lara yakın bir artış var. 2000-2005 yılları ile 2014 karşılıştırmasında gençlerde azalmanın aksine ortalamada yüzde 11.5'lik bir artış var.

Altı bankanın konut kredilerindeki yaş dağılımı bilgilerinin ortalamasına göre Türkiye'de 18-25 yaş arasında yüzde 1 gibi küçük bir değişim var. En genç ev sahibi olanların sayısı az da olsa artıyor. 44 yaş üzeri kesimde ise yüzde 13'lük bir düşüş olduğu dikkat çekiyor. Yurt dışında ise 40 yaş altının büyük bir çoğunluğunun kirada oturduğu ve önümüzdeki 10 yıl bu trendin hızlanarak devam edeceği tahmin ediliyor.

EV FİYATLARINI ETKİLİYOR

Ev alımlarının konut kredisi ile yapılmasında da azalma var dünyada. Örneğin İngiltere'de 2001 yılında 2.3 milyon kişi kirada otururken bugün bu rakam 5.4 milyon kişiye kadar çıkmış durumda. 2025 öngörüsü ise bu rakamın 7.2 milyona çıkacağı yönünde. Bu trendin de ev fiyatlarının artışında bir yavaşlamaya neden olacağı belirtiliyor.

ensonhaber

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.