EURO 2016 İslamiyet'e hizmet eder mi?

EURO 2016 İslamiyet'e hizmet eder mi?

EURO 2016 Avrupa Futbol Şampiyonasına katılan takımlarda oynayan müslüman futbolcuların sayısı

Haber Yorum: Serdar Aslan

Avrupa'da ırkçılığın ve İslamofobi'nin arttığı bir dönemde Avrupa Futbol Şampiyonası başladı. Her kesimden taraftarı olan futbolda özellikle ülke milli takımları söz konusu olduğunda normalde futbol izleyicisi olmayanlar bile sonuçları kontrol edecek kadar futbolla ilgileniyor. 

EURO 2016 İSLAMİYETE HİZMET EDER Mİ?

11 Eylül 2001 tarihinde ABD'de İkiz Kuleler olarak da bilinen Dünya Ticaret Merkezine gerçekleştirilen terörist saldırıyla İslamiyete karşı açıktan savaş başlatan çevrelerin medya ve benzeri bütün güçlerine rağmen İslam dünyada en hızlı yayılan din. Dünya çapında yapılan araştırmalar da ortaya çıkan istatistikler gösteriyor ki İslam'a saldırılar arttıkça dünyanın müslüman nüfusu da artıyor. 

İslamofobi ve İslam karşıtı söylemlerin hızla arttığı 2015 ve 2016 yıllarında müslümanlar da kendilerini anlatmakta zorlandılar. İslam karşıtı söylemleri destekleyen hatta körükleyen çevreler İslamiyet ile mücadelelerinde cephe genişleterek öğrencileri, sporcuları, milletvekillerini hatta mültecileri hedef tahtasına koymaktan çekinmedi. 

Real Madridli Karim Benzema, Arsenalli Mesut Özil ve Bayern Münihli Jerome Boateng son dönemde aşırı sağcı parti yöneticilerin hedefindeydi. Eleştirilen yönleri, futbolculuk kariyerleri yerine ırkları ve dinleri oldu. 

Futbolla dahi olsa İslamiyetin gündeme gelmesi, araştırmacı ve müdakkik yanlarıyla bilinen batı toplumunu İslamiyeti araştırmaya yönlendirerek hizmet edebilir.

Real Madrid'in Cezayir asıllı Fransız forvet oyuncusu Benzema, Fransa milli takımına alınmayışı ile ilgili ünlü İspanyol gazetesi Marca'ya açıklamalarda bulunmuş ve milli takım teknik direktörü Didier Deschamps için, "Fransa'nın ırkçı bir kesiminin baskısı altında kaldı." ifadesini kullanmıştı. Fransızların eski ünlü futbolcusu Eric Cantona da Deschamps'ın Benzema ve Tunus asıllı Ben Arfa'yı takıma almayışının arkasında ırkçı bir tavrın bulunduğunu öne sürmüştü.

Fransa'yı ırkçılıkla suçlayan Benzema'nın sözlerini Fransa Futbol Federasyonu Başkanı Noel Le Graet, "Fransa'da ırkçılık var bunu inkar edemeyiz. Toplumda hiç hoşgörüsü olmayan insanlar var ancak Benzema'nın kadroda olmayışı, hakkında açılan davayla ilgili." değerlendirmesinde bulunmuştu.

"Mutlu değilse gidip Cezayir Milli Futbol Takımı'nda oynayabilir."

Fransa'daki aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi milletvekili Marion Marechal-Le Pen de, Fransa Milli Takımı'nın 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası kadrosuna alınmayışı sonrası ülkeyi ırkçılıkla suçlayan Karim Benzema'yı hedef alan açıklamalar yapmıştı.

Aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi milletvekili Marion Marechal-Le Pen, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Fransa'da doğan ve yetişen Benzema, bu ülke sayesinde milyoner oldu. Mutlu değilse gidip Cezayir Milli Futbol Takımı'nda oynayabilir.'' ifadelerini kullanmıştı.

Mesut Özil'e aşırı sağcı parti liderinden tepki 

Alman aşırı sağcı ve İslam düşmanı "Almanya için Alternatif" (AfD) partisinin başkanı Frauke Petry, Alman Milli Takımı'nın Türk asıllı oyuncusu Mesut Özil'in, umre yapmasının doğal olduğunu, ancak bunu sosyal medyada duyurarak siyasi bir görüşe yer vermek istemiş olabileceğini söyledi.

Petry, "Welt am Sonntag" gazetesine verdiği röportajında, İslamiyet'in bazı kurallarının Alman Anayasasına aykırı olduğunu iddia ederek, İslamiyet'i radikal şekilde yaşayanların yanı sıra Mesut Özil gibi ılımlı yaşayan Müslümanların da bulunduğunu belirtti.

AfD partisi lideri, "Mekke'yi ziyaret etmek bilindiği üzere bir Müslüman'ın dini görevlerinden biri ancak bunun tüm dünyaya gösterilmesinin uygun olup olmadığı tartışmalı." diye konuştu.

AfD partisi mayıs ayında kabul ettiği parti programında "İslam Almanya'ya ait değildir." ifadesine yer vermiş ve İslam karşıtı söylemleri parti programına almıştı. 

"Boateng"i komşu olarak istemiyorlar."

AfD partisinin Genel Başkan Yardımcısı Alexander Gauland’ın da gazetecilerle yaptığı görüşmede, Alman Milli Takımı’nın Gana kökenli oyuncusu Jerome Boateng hakkında, “İnsanlar onu futbolcu olarak iyi buluyorlar, ancak Boateng'i komşu olarak istemiyorlar.” şeklindeki sözlerine tepki Bayern Münih’in Yönetim Kurulu Başkanı Karl-Heinz Rummenigge'den gelmişti.

Rummenigge, kulübün resmi internet sayfasından yaptığı açıklamada, ayrımcılığın her şeklinin sporda ve toplumda yeri olmadığını ve buna kırmızı kart gösterilmesi gerektiğini belirterek, "Jerome Boateng harika bir insan ve kulübümüzün örnek futbolcusudur. Alman Milli Takımı’nda oynamasından dolayı da gurur duyuyoruz." ifadesini kullanmıştı.

EURO 2016'da 60 Müslüman futbolcu forma giyecek

Fransa'nın ev sahipliğindeki 15. Avrupa Futbol Şampiyonası'nda (EURO 2016) 24 takım içinde 552 sporcu mücadele edecek.

Şampiyonada Türk Milli Takımı başta olmak üzere 8 milli takımda 60 Müslüman futbolcu top koşturacak. Müslüman bir ülke olan Türkiye’nin dışında Arnavutluk, İsviçre ve Almanya, Müslüman futbolcuların en çok olduğu milli takımların başında geliyor.

Sayılara bakıldığında turnuvaya katılan futbolcular arasında müslüman nüfus yüzde 10

Arnavutluk'ta 17 Müslüman futbolcu

İlk kez uluslararası bir turnuvaya katılan Arnavutluk'un, 23 kişilik takım kadrosunun 17'sini Müslüman futbolcular oluşturuyor. İsviçre Milli Takımı'ndaki Müslüman futbolcuların çoğu Balkan kökenli olmalarıyla dikkat çekiyor ve kadronun yaklaşık dörtte birini oluşturuyor. Alman Milli Takımı'nda da 4 Müslüman futbolcu kadroda yer alıyor.

Kaynak: AA, RisaleHaber.com

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.