Etteki indirim kasaba yansımadı

Etteki indirim kasaba yansımadı

ESK'nın ette yüzde 5 indirime gitmesi kasaba yansımadı. Yüksek fiyatlara isyan eden kasaplar, "Vatandaş 100 gram kıyma alıp gidiyor. Çoğu çorbalık kemikle yetiniyor. Bu işe ithalat çözüm olmaz" diyor

Kurban Bayramı öncesi hızla artan et fiyatlarına müdahale etmek için karkas et ithal eden Et ve Süt Kurumu'nun (ESK) mağazalarında fiyatlar yüzde 5 düştü ama indirim mahalle kasaplarına yansımadı.

BÜYÜKLERE RANT ALANI

Boğaziçi Et Kasap'ın yetkilisi Rıdvan Menekşe, enflasyonun çok yüksek olduğu zamanlarda dahi et fiyatlarının bu kadar zamlanmadığını belirtti. Üreticinin, denetim eksikliğini fırsat bilip fiyatları yukarı çektiğini belirten Menekşe, "Fiyat düşünce otoban kapatan üreticiler, yükseldiğinde seslerini çıkarmıyor. Para tatlı geliyor. Halbuki fiyatları indirseler herkes evine et götürür" dedi. Menekşe, ithalatın üreticiye değil et şirketlerine yaradığını belirtti. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç ise et fiyatlarının çok yükselmediğini öne sürerek, bunların spekülatif olduğunu söyledi. Tunç maillerle kendilerine bela okuyan tüketiciler olduğunu da söyledi.

KIRMIZI ET ÜRETİMİ YÜKSELDİ

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kırmızı et üretiminin, ikinci çeyrekte de artmaya devam ettiğini belirtti. Üretimin, bu yılın ilk çeyreğinde 210 bin 475, ikinci çeyreğinde ise 261 bin 871 ton olduğunu bildiren Bayraktar, bir önceki döneme göre, 2014 yılının son çeyreğinde yüzde 9.3, 2015'in ilk üç ayında da yüzde 13.8 artan kırmızı et üretiminin, ikinci üç ayda 218 bin 432 tondan 261 bin 871 tona yükseldiğini açıkladı. Bayraktar, 2014'te 1 milyon 8 bin 272 ton olan kırmızı et üretiminin, 1 milyon 77 bin 211 tona çıktığını vurguladı.

VATANDAŞ 100 GRAMLIK KIYMA ALIYOR

Fırat Et Kasabı yekilisi Nurettin Özmen ise, fiyatlarda özellikle Kurban Bayramı öncesi herhangi bir indirim beklemediklerini kaydetti. Sabah'ın haberine göre, ESK'nın ithalatla fiyatları indirme çabalarını da boş bulduklarını dile getiren Özmen, "Taşıma suyuyla değirmen dönmez. İthal karkas et fiyatları düşürmez. Üretimin artırılması lazım. Dışarıdan gelen et yerli ete fayda sağlamaz. Alım gücü düştü. Vatandaş 100 gram kıyma, çorbalık kemik alıp evine götürüyor" dedi.

HAFTAYA 1-2 LİRALIK İNDİRİM BEKLENİYOR

Kasaplar Federasyonu'ndan aldığımız bilgilere göre ESK, Polonya'dan 3 bin 500-4 bin ton alım yapmaya hazırlanıyor. İhale yapıldı, iki firma da kazandı. Şu sıralar ülkede et denetimleri yapılıyor. Bu hafta içerisinde yurda girmesi beklenen 4 bin ton karkas et ile askeriye, kamu ve yemek sanayicilerinin ihtiyacı karşılanacak. Dolayısıyla iç piyasadan karkas et çekilmeyeceği için bu da fiyatlara 1-2 liralık indirim olarak yansıyacak.
Kuzu kuşbaşı 56 TL
Dana yağsız kıyma 42 TL
Dana kuşbaşı 45-46 TL
Bonfile 67 TL

Yeni Şafak 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.