Eski zeytinyağı tenekelerini meraklılarına satıyor

Eski zeytinyağı tenekelerini meraklılarına satıyor

Balıkesir'de antikacılık yapan Deniz Tuğhan Arbak, 2009 yılından bu yana Türkiye'nin dört bir yanından topladığı eski zeytinyağı tenekelerini meraklılarına satıyor.

Arbak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bit Pazarı Çarşısı'nda antikacılıkla uğraştığını belirterek, ürünlerinin genellikle zeytinle ilgili olduğunu söyledi.

 
Yerli ve yabancı turistlerden büyük ilgi gören zeytin koleksiyonunda ilgi çekici eşyalar bulunduğunu dile getiren Arbak, bunlar arasında en ilginç olarak eski zeytinyağı tenekelerinin dikkati çektiğini anlattı.
 
Günümüzde faaliyette olmayan firmalarla halen zeytinyağı sektörünün içinde bulunan şirketlerin 70 yıla varan eski zeytinyağı tenekelerini ülkenin dört bir yanından topladığını aktaran Arbak, şöyle devam etti:
 
"Bunları 30 ila 125 lira arasında değişen fiyatlardan satıyorum. Nadir bulunanları oluyor ki çok daha yüksek fiyatlardan alıcı buluyor. Otantik bir lokanta, kafe açan, eski yapıları otele çeviren ya da taş bina evi olanlar, dekorasyon için eski zeytinyağı tenekesini kullanabiliyor. Zeytin ürünleriyle ilgili koleksiyon yapanlardan da talep görüyor. En eski tenekemiz 70 yıllık. Osmanlı döneminden kalan zeytinyağı tenekelerini bulamıyorum. Daha önce Rumlardan kalan tenekeler vardı elimde. Ayvalık'ın zeytinyağı tarihinde önemli izler bırakan fabrikaların, markaların tenekelerini toplayarak hem bu yönde sektöre bir farkındalık yaratmak hem de dikkatleri bu yöne çekmeye çalışıyoruz."
 
Eski zeytinyağı tenekelerinin ne kadar eski görünümü olursa değerinin bir o kadar yükseldiğini ifade eden Arbak, "Zeytinyağı tenekelerinden oluşan koleksiyonumuz, Yunanlılar başta olmak üzere yerli ve yabancı turistlerden ilgi görüyor. Bu tenekelerden elimizde çifti varsa satıyoruz. Aksi takdirde koleksiyonumuzu bozmuyoruz" dedi.
 
Tenekelerin dışında 100 yıllık tarihe sahip zeytinyağı fabrikalarına ait eski faturalar, zarflar, sabun kaşeleri, anahtarlık ve takvimlerin bulunduğunu belirten Arbak, bu ürünlerin de meraklılarınca arandığını anlattı.
 
AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.