Eski Google çalışanı, yapay zeka etiğine adanmış bir araştırma enstitüsü kurdu

Eski Google çalışanı, yapay zeka etiğine adanmış bir araştırma enstitüsü kurdu

Yapay zeka etiği uzmanı Timnit Gebru, yapay zekanın büyük teknoloji şirketlerinin etkisinden bağımsız sorumlu kullanımına adanmış yeni bir araştırma enstitüsü kurduğunu duyurdu

‘Dağıtılmış Yapay Zeka Araştırma Enstitüsü (DAIR)' adı verilen kurumun; çalışmalar yayınlayacağı, insanlarla etkileşime gireceği ve iklim değişikliği ya da gıda güvencesizliği gibi problemlere yönelik çözümler sunacağı ifade edildi.

Yapay zeka etiği uzmanı Timnit Gebru, yapay zekanın 'Big Tech' etkisinden bağımsız sorumlu kullanımına adanmış yeni bir araştırma merkezi kurduğunu duyurdu. Big Tech'in; Alphabet, Amazon, Apple, Meta ve Microsoft'tan oluşan küçük bir teknoloji devi grubuna tekabül ettiği biliniyordu. 'Dağıtılmış Yapay Zeka Araştırma Enstitüsü (DAIR)' adı verilen kurum, basın bülteninde Big Tech'in yapay zekanın araştırılması, geliştirilmesi ve kullanımı üzerindeki yaygın etkisine karşı koymak için kurulmuş bağımsız ve topluluk tabanlı bir araştırma merkezi olarak tanımlandı.

The Washington Post haberine göre, yeni araştırma enstitüsü; çalışmalar yayınlayacak, insanlarla etkileşime girecek ve iklim değişikliği ya da gıda güvencesizliği gibi sorunlar için çözüm önerileri sunacak. Kurum; yapay zekayı geliştirmek ve ilerletmek için Big Tech'den farklı teşvik yapılarına sahip bir model sergilemeyi amaçlayacak.

GEBRU, GOOGLE'DA 'ETİK YAPAY ZEKA' EKİBİNİN EŞ BAŞKANLIĞINI YÜRÜTÜYORDU

Diğer yandan; Timnit Gebru, 1 yıl öncesine kadar Google'da 'Etik Yapay Zeka (Ethical AI)' ekibinin eş başkanlığını yürütüyordu. Yapay zeka etiği uzmanı, daha sonra şirketten tartışmalı bir şekilde ayrılmıştı.

Gebru, enstitünün adında yer alan 'Dağıtılmış' ifadesinin kapsayıcılığı ve kurumun farklı arka planlara sahip araştırmacı ve uzmanları işe alma hedefini temsil ettiğine işaret etti. Araştırma merkezinin, 2022 yılı içerisinde 5 araştırmacıyı işe almayı planladığı belirtildi. Seçilen ilk araştırma görevlisi, Güney Afrika'da ikamet eden Raesetje Sefala oldu.

Bununla birlikte DAIR; kuruluşunun duyurulmasının ardından MacArthur Vakfı, Ford Vakfı, Kapor Merkezi, Open Society Vakfı ve Rockefeller Vakfı'ndan toplamda 3.7 milyon dolarlık fon topladı.

Akşam

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.