Eski Fransız Subay, 1979 Kâbe Baskını ile ilgili bilinmeyenleri anlattı

Eski Fransız Subay, 1979 Kâbe Baskını ile ilgili bilinmeyenleri anlattı

20 Kasım 1979'da sabah namazında Kâbe'ye düzenlenen ve 15 gün süren baskında, Suudi makamlar 270 kişinin öldüğünü bildirmişti. Baskına müdahaleye katılan Eski Fransız Subay Paul Barril, gerçek ölü sayısının 5 bin civarı olduğunu söyledi.

El-Cezire TV'de yapılan bir analiz haberde 1979 Kâbe baskını ile ilgili bilinmeyenlere değinildi.

Söz konusu haberde; Suudi yetkililerin açıklamaktan çekindiği gerçek ölü sayısının 5 bin civarı olduğu belirtilerek, operasyon ile ilgili bazı ayrıntılara yer verildi.

Kâbe baskını operasyonunu yürüten Eski Fransız Subay Paul Barril, yaptığı açıklamada; operasyon sırasında Fransa'dan getirilen 7 ton özel gaz bombası kullanıldığını belirtiyor.

Gaz bombalarının Mescid-i Haramın üst tarafından içeriye doğru atıldığını belirten Fransız Subay, bu yöntem ile Cuheyman örgütü mensuplarının hedef alındığını ve birçok örgüt mensubunun boğularak öldüğünü ifade etti.

Esir alınan çok sayıda hacı hayatını kaybetti

Barril, ayrıca bu saldırı ile esir alınan çok sayıda hacının da bu saldırı esnasında gazdan etkilenerek hayatını kaybettiğini açıkladı.

Ürdünlü bir yetkili: Dehşete kapılan Suudi yetkililer 7 değil 70 ton gaz bombası kullanılmasın istedi

Öte yandan, ülkesinin güvenlik güçlerinin Kâbe baskınına müdahale ettiğini belirten Ürdünlü bir yetkili, "Suudi yetkililer, dehşet içinde ne yapacaklarını bilmiyorlardı. Operasyon bir an önce sona ermesi için 7 ton değil 70 ton gaz bombası kullanılmasını istiyorlardı." dedi.

270 kişi değil 5 bin civarı kişi hayatını kaybetti

Suudi güçlerin operasyonda katliam gerçekleştirdiklerini belirten Ürdünlü yetkili, ölenlerin sayısının Suudi makamların belirttiği gibi 270 değil 5 bin civarı kişinin öldüğünü söyledi.

Cuheyman el-Uteybi, 1936'da Suudi Arabistan'ın Necid bölgesinde doğdu. El-Uteybi, 18 yıl boyunca Suud Kraliyet ordusunda görev aldıktan sonra rejime tepkisi nedeniyle 1973'te istifa etti.

Cuheyman el-Uteybi liderliğindeki yaklaşık 260 kişi, 20 Kasım 1979'da sabah namazında Kâbe'ye baskın düzenledi.

Baskın düzenleyen grup, kraliyetin yönetimi bırakmasını, Suudi Arabistan'ın batılı devletlerle olan ilişkilerini sonlandırmasını, batı ülkelerine petrol satışının durdurulması ve yabancı askeri üslerin kapatılmasını talep etti.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.