Esed'le barış sağlanamaz

Esed'le barış sağlanamaz

Avrupa Birliği (AB), Esed yönetimiyle ülkeye kalıcı barışın gelmesinin mümkün olmadığını bildirdi ve Rusya'dan Suriye'deki saldırılarını ve Türkiye hava sahasını ihlalini derhal durdurmasını istedi.

AB Dış İlişkiler Konseyi, Lüksemburg'da yaptığı toplantının ardından sonuç bildirgesi yayınladı. Bildirgede, Suriye'deki çatışmaların azalma işareti göstermediğine dikkati çekilerek, bugüne kadar Suriye'de 250 bin sivilin hayatını kaybettiği, 7,6 milyonunun ülke içinde yerlerinden edildiği, 4 milyonunun ise çevre ülkelere sığınmak zorunda kaldığı vurgulandı.

"Esed'le çözüm olmaz" 

Sonuç bildirgesinde, Suriye'deki iç savaşın dünyanın en büyük "insani felaketi" olduğu ve AB 'nin Cenevre Bildirisi çerçevesinde bir çözümü desteklediği kaydedilerek, şu ifadelere yer verildi: "Suriye'de şu anki yönetimle ve Suriye toplumunun tüm unsurlarının meşru talepleri karşılanmadığı sürece kalıcı barış sağlanamaz. AB'nin amacı, Suriye'de çatışmalara son vermek ve halkın kendi ülkesinde barış içerisinde yaşamasını sağlamaktır. Uluslararası kamuoyu, iki konu etrafında birleşmeli. Bunlardan ilki, ülkede barışı yeniden temin edecek siyasi geçiş sürecinin kurulması ve sorunun tüm sebeplerini dikkate alan siyasi adım, diğeri ise bölgesel ve küresel IŞİD tehdidi ile mücadele edilmesini öngören güvenlik adımı. AB, BM öncülüğünde yürütülen uluslararası çabalara etkili ve aktif bir şekilde ağırlığını koymaya devam edecek. Bölgesel ve uluslararası ülkelere de aynısını yapması çağrısında bulunuyor. Suriye rejimi üzerinde etkili olanlar dahil tüm tarafları, siyasi geçiş ve şiddetin sona ermesi için yapıcı rol oynamaya davet ediyoruz. AB, aktif olarak önemli bölgesel güçler Suudi Arabistan, Türkiye, İran, Irak ve uluslararası ortaklarla BM çerçevesi içinde barışçıl ve kapsayıcı bir geçiş şartlarını oluşturmak için iletişim halinde olacak. ''

''Esed'in orantısız ve ayrım yapmayan saldırılarını kınıyoruz'' 

Bildirgede halkın korunmasının uluslararası toplumun en büyük önceliği olduğu vurgulanarak, "AB, Suriye rejiminin kendi halkına karşı aşırı, orantısız ve ayrım gözetmeksizin yapan saldırılarını kınıyor. Esed rejimi, 250 bin kişinin ölümü ve milyonlarca kişinin yerlerinden edilmesinin en büyük kısmının sorumlusu" ifadeleri kullanıldı. Suriye ordusunda askeri polis olarak görev yapan "Sezar" kod adlı bir kişinin çektiği "işkence" fotoğraflarına dikkati çekilen bildiride, "AB, BM Güvenlik Konseyi'nin bunu Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne göndermesi çağrısını yineliyor" denildi.

"Rusya, saldırılara ve ihlallere derhal son vermeli" 

Rusya'nın Suriye'deki son saldırılarına da değinilen bildirgede, "Rusya'nın ıŞİD ve BM tarafından terör örgütü olarak kabul edilen grupların dışında ılımlı muhalifleri de vurması büyük bir endişe kaynağı ve derhal durmalı. Ayrıca Rusya'nın çevre ülkelerin hava sahasını ihlalleri de durmalı" denildi. 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.