Esed’i kurtarma planı

Esed’i kurtarma planı

BM Güvenlik Konseyi, Esed’in iktidarda kalmasının yolunu aralayan İran güdümlü “barış planına” destek verdi.

Planı BM’ye sunan Suriye temsilcisi De Mistura ise savaş suçlusu Esed’in Duma katliamını kınayarak kendisiyle ve pozisyonu ile çelişti.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Suriye'de Esed rejiminin Duma'da bir pazar yerinde en az 111 kişiyi öldürmesinden sonra Suriye'de bir barış planına destek verdi. Konsey, 4 yılı geride bırakan iç savaşa çözüm bulunması için BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın öne sürdüğü Suriyeli taraflar arasında dört farklı konu üzerinde çalışma grupları oluşturularak müzakerelere başlanması planını desteklediğini bildirdi.

CENEVRE VURGUSU

Açıklamada, “Siyasi müzakerelerin ve Cenevre Bildirisi'ni temel alan bir siyasi geçişin” sağlanması amacıyla söz konusu çalışma gruplarının “tüm Suriye halkının korunması, siyasi ve anayasal konular, askeri konular ile güvenlik ve terörle mücadele konuları, kamu hizmetlerinin devamlılığı, yeniden inşası ve geliştirilmesi” konuları üzerinde çalışması gerektiği belirtildi. Bu arada, BMGK böylece son 2 yılda ilk kez Suriye konusunda siyasi bir açıklama yayınlamış oldu.
 
 

TEMSİLCİYE KÜSTAH TEPKİ

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Esed rejiminin Duma'daki pazar yeri saldırısını kınayarak, “Suriye hükümetinin, Duma'yı bombalaması kahredici” ifadesini kullandı. Suriye rejimi ise Duma'da işlediği katliamın kınanmasına tepki gösterdi. AFP ajansının haberine göre Dışişleri Bakanlığı'ndan bir rejim yetkilisi, tarafsızlığını kaybetmekle suçladığı Mistura'yı “nesnellikten ve gerçeklerden yoksun” diyerek kınadı.
 
 


İç savaşın ağır bilançosu

Beşinci yılına giren Suriye iç savaşında şimdiye kadar 180 bin 455'i sivil olmak üzere 216 bin 70 kişi hayatını kaybetti. Suriye İnsan Hakları Örgütü (SNHR), açıklamasında, rejim güçlerinin muhalifler ve siviller dahil 207 bin 384 kişiyi öldürdüğü belirtildi. 180 bin 455 sivilin 18 bin 437'si çocuk, 18 bin 627'sinin kadın olduğu belirtilen açıklamada, 11 bin 491 kişinin ise işkence sonucu cezaevlerinde hayatını kaybettiği ifade edildi. Açıklamada rejim güçlerinin 28 bin 893 muhalifi öldürdüğü de bildirildi. PKK'nın Suriye kolu PYD ve terör örgütü IŞİD'in saldırılarında da 8 bin 450 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi. PYD'nin saldırılarında ölen 273 sivilin arasında 36 çocuk, 11 kadının bulunduğu ifade edildi. ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin IŞİD'e hava saldırılarında ise 3'ü kadın, 71'i çocuk 233 sivil ve 3 muhalif yaşamını yitirdi.

Yeni Şafak 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.