Esed Rejimi ve destekçileri Astana sürecine zarar veriyor

Esed Rejimi ve destekçileri Astana sürecine zarar veriyor

Suriyeli muhaliflere göre Esed Rejimi ve beraberindeki gruplar Astana'daki barış süreçlerini yok etmek istiyor.

Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'da düzenlenen Suriye konulu Garantörler toplantılarında askeri muhalefeti temsil eden heyet, Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin "İdlib Gerginliğini Azaltma Bölgesi"ne düzenlediği saldırılarla Astana sürecini baltalamaya çalıştığını belirterek, saldırılara maruz kalan sivillerin korunması çağrısı yaptı.

Heyet tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Hama kırsalında yaşananlar, Rusya destekli rejimin Astana anlaşmasını apaçık bir ihlalidir. Rejim ve destekçileri, Astana sürecini, siyasi çözüm arayışlarını ve bütün anlaşmaları yok etmeye çalışıyor." ifadeleri kullanıldı.

Uluslararası topluma rejimin saldırılarına maruz kalan sivilleri koruması çağrısı yapılan açıklamada, sivillere ekmek, su ve ilaç yardımında bulunulması talep edildi.

Açıklamada, "Sadece Türkiye değil uluslararası toplumun tüm üyeleri insani yardım faaliyetlerine katılmalı." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca, askeri muhaliflerin rejimin saldırıları karşısında geri adım atmadan savaşacakları kaydedildi.

"İdlib Gerginliği Azaltması Bölgesi"ndeki durum

Türkiye, Rusya ve İran, 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında, İdlib ve çevresini "Gerginliği Azaltma Bölgesi" ilan etmişti. Türkiye ve Rusya, rejim güçlerinin, bu kapsamda başlatılan ateşkes sürecini ihlal eden saldırıları karşısında söz konusu bölge için ek bir mutabakata varmıştı.

Rejim, destekçilerinin yardımıyla 17 Eylül 2018'de Soçi'de imzalanan mutabakata rağmen saldırılarına devam ediyor. Saldırılar, Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'da 25-26 Nisan'da Türkiye, Rusya ve İran arasında düzenlenen 12. toplantı sırasında yoğunlaştı. Son iki haftadır aynı yoğunlukta devam ediyor.

Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) kaynakları, 25 Nisan'dan bu yana en az 118 sivilin yaşamını yitirdiğini, 300'den fazla sivilin yaralandığını belirtiyor.

Suriye İnsan Hakları Ağına göre (SNHR), İdlib mutabakatından bu yana bölgede 9'u Sivil Savunma merkezi olmak üzere en az 82 yaşam merkezi (okul, cami, sağlık merkezi) vuruldu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.