'Esed rejimi, açlıkla teslim almaya çalışıyor

'Esed rejimi, açlıkla teslim almaya çalışıyor

'Suriye Türkleri Derneği Genel Sekreteri Ahmed Vezir, Esed rejiminin, stratejik noktaları önce ağır bombardıman sonra da açlıkla teslim almaya çalıştığını bildirdi.

Suriye Türkleri Derneği Genel Sekreteri Ahmed Vezir, Esed rejiminin, Türkiye ve Lübnan sınırındaki tüm stratejik noktaları önce ağır bombardıman sonra da açlıkla teslim almaya çalıştığını, Madaya'nın bu konuda ilk olmadığını söyledi.

Vezir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul merkezli olarak çalışan derneğin Yayladağı ve Türkmendağı'nda iki şubesi bulunduğunu, bölgede biri kızlar için olmak üzere 2 okullarının eğitim yaptığını ve yardım merkezleriyle bölge insanına hizmet vermeye çalıştıklarını belirtti.

Savaşta ailelerini kaybeden Bayırbucaklı çocukların eğitimleri konusuna yoğunlaştıklarını anlatan Vezir, saldırılarda öksüz ve yetim çocuklara Türkiye'den başka sahip çıkan kimsenin olmadığını söyledi.

Bayırbucak Türkmenlerini Türk miletinin bağrına bastığını, hemen her bölgeden kendilerine yardım tırlarının geldiğini sadece kendi dernekleri aracılığıyla 20 tırdan oluşan yardımın alındığını anlatan Vezir, Kızılay aracılığıyla gelen yardımların çok daha fazla olduğuna dikkati çekti.

Vezir, Bayırbucak'ın demografik yapısının değiştirilmesi için bir çabanın olduğuna dikkat çekerek, geçmişte terör örgütleri eliyle gerçekleştirilmeye çalışılan demografik değişikliklerin son dönemde Esed rejimince yapılmaya çalışıldığına işaret etti.

Ahmed Vezir, şöyle konuştu:

"Türkmenler olarak biz savaşın Bayırbucak'a ulaşacağını düşünmüyorduk. 'Köylerimize çekilirsek Esed buralara gelemez' diyorduk ama bugün savaş bütün Türkmendağı'nı sarmış durumda çünkü rejim buraları demografik olarak değiştirmek ve etnik temizlik yapmak istiyor. Rejim öteden beri Hatay'da hak iddia ediyor ve bu bölgeden Türkmenleri çıkarıp kendi taraftarlarını yerleştirmeye çalışıyor. Tıpkı bugün PYD'nin Suriye'nin kuzeyinde yaptığı gibi."

BM Güvenlik Konseyi kararıyla Suriye'de olası bir ateşkes ilan edilmesi öncesi Esed rejiminin stratejik bölgeleri ele geçirmeyi amaçladığını, son dönemde saldırıların artmasının arkasında bu hedefin yattığını belirten Vezir, Esed'in ateşkes olması durumunda Türkmenlerin de bölgeye geri dönmesini engellemeyi ve kurulması muhtemel bir Nusayri devletine bölgeyi katma politikasını güttüğünü söyledi.

Madaya üzerindeki baskıların da bu amaçla ağırlaştırıldığını dile getiren Vezir, şunları kaydetti:

"Zaten bugün artırılan saldırılar da bu geçiş süreci ile bağlantılıdır. Madaya üstündeki baskı, Türkmendağı'na yönelik operasyonlar ateşkes öncesinde rejimin stratejik noktaları ele geçirme çabalarıdır. Rejim, 'eğer bir ateşkes olacaksa, önceden bütün stratejik noktaları el geçirmeliyim' diyor. Sadece Madaya değil, Esed rejimi için stratejik olan birçok bölge böyle kuşatma altında ve açlık tehlikesi ile karşı karşıya. Mesela Şam'ın Doğu Guta bölgesinde kuşatma ve açlık, 2 seneden fazla süredir devam ediyor. Esed rejimi, Türkiye ve Lübnan sınırındaki bütün stratejik noktaları önce ağır bombardıman sonra da açlıkla teslim almaya çalışıyor. Madaya ilk değil. Geçen sene Türkmen bölgesi olan Humus'un Zara bölgesi aynı şekilde kuşatma altına alındı, içeriden hiçbir haber alamadık sonra da orayı kaybettik."

- "Saldırılar sadece Bayırbucak'ı değil Türkiye'yi de hedef alıyor"

Türkiye'nin Suriye'de yalnız bırakıldığını savunan Vezir, Katar dışında samimi desteğini sürdüren bir ülkenin olmadığını, üstündeki baskıya rağmen Türkiye'nin elinden geleni yaptığını söyledi.

Vezir, sözlerini şöyle tamamladı:

"Allah, Türkiye'nin yardımcısı olsun. Bugün bütün Suriye'de ve Türkmendağı'nda resmen bir dünya savaşı yaşanırken Türkiye tek başına ne yapabilir ki? İlk başlarda bazı Arap ülkeleri destek oluyordu ama şu an sadece Katar'ın bir desteği söz konusu. Herkes Türkiye'yi yalnız bıraktı çünkü bu savaş sadece Türkmendağı'nın savaşı değil, Türkiye'ye açılmış bir savaştır. Saldırılar sadece Bayırbucak'ı değil Türkiye'yi de hedef alıyor. Türkiye, son yıllarda bütün Arap ülkelerine ve Afrika'ya büyük açılımlarda bulunmuştu, bu saldırılar bu açılımları hedef alıyor. Türkiye'nin önünü kesmeyi amaçlıyor. Ben, bu saldırıların Türkiye'yi hedef aldığını düşünüyorum."

(AA)
 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.