Esed rejimi 2 yılda 20 bin varil bombası attı

Esed rejimi 2 yılda 20 bin varil bombası attı

Esed rejimi 2 yılda 20 bin varil bombası attı

Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) iki yıl önce bugün onaylanan 2139 sayılı kararından bu yana Suriye rejiminin, muhaliflerin kontrolündeki bölgelere yaklaşık 20 bin varil bombası attığını, saldırılarda 8 bin 136 sivilin öldüğünü duyurdu.

SNHR tarafından BMGK'nin 22 Şubat 2014'te onaylanan "Suriye'nin tüm noktalarına insani yardım ulaştırılmasının sağlanması, kentlerdeki kuşatmaların kaldırılması ve varil bombaları dahil hava saldırılarının sonlandırılmasını" isteyen 2139 sayılı kararının ikinci yılı münasebetiyle hazırlanan raporda, rejimin, kararın çıkmasından bu yana geçen süreçte muhaliflerin kontrolündeki bölgelere 19 bin 947 varil bombası attığı belirtildi.

Varil bombaları sonucu 2 bin 274'ü çocuk, 2 bin 36'sı kadın 8 bin 136 sivilin öldüğü ifade edilen raporda, BMGK'nin söz konusu kararına karşın rejime bağlı helikopterlerin varil bombalı saldırılarına devam ettiği bildirildi.

Savaş uçakları ve helikopterlere yalnızca Suriye rejimi ve Rus güçlerinin sahip olduğuna işaret edilen raporda, "Rejim, BMGK'nin 2139 sayılı kararını şüphe götürmez biçimde ihlal etti ve varil bombalı saldırılarını sürdürdü. Buna rağmen rejim, sivillere yönelik cinayet, tutuklama, zorla kaybetme, işkence gibi diğer ihlalleri inkar ettiği gibi varil bombalı saldırıların da kendileri tarafından düzenlenmediğini savunuyor. Ayrıca, uluslararası soruşturma komitesinin, uluslararası insan hakları örgütlerinin ve bağımsız medya araçlarının ülkeye girişini yasaklıyor" ifadelerine yer verildi.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.