Esad Dede’min Hikâyelerini Unutamıyorum

Esad Dede’min Hikâyelerini Unutamıyorum

Uğur Canbolat, Bâbıâli Sohbetleri’nde yaptığı konuşmada, hayata dâir duygu ve düşüncelerini dile getirdi.

Bugünlerde Hikâyeler Hep Yarım isimli eseri yayımlanan yazar Uğur Canbolat, Bâbıâli Sohbetleri’nde yaptığı konuşmada, hayata dâir duygu ve düşüncelerini dile getirdi, “Aslında hepimizin yarım kalan hikâyeleri vardır. Onları tamamlamaya çalışıyoruz.” dedi. Cağaloğlu’da Timaş Kitapkahve’de gerçekleşen ve büyük bir kalabalığın takip ettiği toplantıya, Vehbi Vakkasoğlu, İhsan Işık, Sadettin Kaplan, Haluk İmamoğlu, Prof. Dr. Mustafa Nutku ile kültür sanat çevrelerinden bir çok kişi katıldı.

Programın açılışını yapan Mehmet Nuri Yardım, bugün toplum olarak birliğe, beraberliğe ve kardeşlik duygularına çok ihtiyacımız olduğunu belirterek şöyle dedi: “Uğur Canbolat’la yaklaşık 35 yıllık bir dostluğumuz var. O, hayatı boyunca toplumu ayakta ve diri tutan manevi değerler için çalıştı ve gayret gösterdi. Cemiyetin mâneviyat önderlerini tanıttı, onların örnek hayatlarında bahsetti. Haluk Nurbaki, bugün Türkiye’de tanınan okunan bir mütefekkir ise bunu Uğur Canbolat’ın gayretine borçluyuz. Canbolat’ın denemelerinde, yazılarında bizim insanımız, bizim irfanımız ve medeniyetimiz vardır. Kitapları gençlere yol gösterir mahiyettedir. Aldığımız müjdeye göre Canbolat, Ekim ayında TGRT FM’de bir programa başlıyor, şimdiden kutluyor, hayırlı uğurlu olsun diyoruz.”
 
ESAD DEDE’MDEN ETKİLENDİM

Programın takdimini ve idareciliğini yapan Divanyolu Dergisinin Genel Yayın Yönetmeni yazar Muammer Erkul, “Uğur’la biz aynı dönemde, benzer muhitlerde bulunduk. Sevdiğimiz saydığımız insanlar hemen hemen aynı şahsiyetlerdi. Onlardan istifade ettik. O birikimi de bugün gençlerimize aktarmak istiyoruz.” dedi. Erkul, başta Gürbüz Azak olmak üzere bir çok gazeteci, yazar, sanatkârla aynı havayı soluduklarını ifade ederek, “Şükürler olsun, bugün de Uğur Canbolat ve diğer dostlarla aynı iklimdeyiz, aynı toplantılarda konuşuyor, aynı dergi ve gazetelerde yazıyoruz.” dedi.

Uğur Canbolat, çocukluğunu ve etkisinde kaldığı dedesini anlatarak konuşmaya başladı ve şöyle dedi:

“Herkesin bir ilk hikâyesi vardır, benim de ilk hikâyem Esad Dede’mdi. Anadolu’da, Yozgat’ta bir Kafkas köyünde büyüdüm. Dedem benim kahramanımdı.  Sohbeti, muhabbeti iyiydi. Kış geceleri ocakbaşında hikâyeler anlatırdı, gazeller, türküler, ağıtlar okurdu, destanlar söylerdi. Dedemin o hâli hiç gözümün önünden gitmedi, onun hiç unutamadım. Uzun kış gecelerinde cenk hikâyeleri okurdu hepimize. Çocuk ruhum, o sohbetlerden çok etkilenmiştir.”

O zamanlar misafirliğe ve misafirlere çok değer verilirdi. Yoksullara sahip çıkılır ve en iyi şekilde ağırlanırdı.” diyen Uğur Canbolat, konuşmasının ilerleyen bölümünde şöyle devam etti:

“Bâbıâli’ye geldiğimde Gürbüz Azak Beyi tanıdım. O zaman Deli Balta’yı çiziyordu. Çok etkileyici bir çizgi romanıdır. Bizim muhafazakâr matbuatta ilk gülen kitap kapaklarını yapan Gürbüz Azak’tır. Beni etkileyen şahsiyetlerden biri de merhum Dr. Haluk Nurbaki’dir. Onun çevresinde bulundum, fikirlerinden istifade ettim. Haluk Hoca, yakın çevresine hep sorardı: ‘Yusuf Kıssası’nı okudun mu?’ O hikâyenin değerinden sık sık bahsederdi. Radyolarda, dergilerde çalıştım. Gelip giden yazarları hep gözlemliyordum. Bazı notlar alıyordum. Sonra bunları yazdım, denemeler yaptım. Bazı yazarları benimsediğimizde onların kaleme aldığı metinleri de okumaya başlıyoruz. Meselâ Gürbüz Azak’ın, Vehbi Vakkasoğlu’nun, Sadettin Kaplan’ın, Muammer Erkul’un yazılarını ve eserlerini büyük bir heyecan içinde okumuşumdur. Hikâyeler Hep Yarım kitabım, Mehmet Nuri ağabeyin ısrarları sonucu Sanatalemi.net’e yazmaya başlamadıktan sonra ve bu yazılardan oluşmuştur.”
 
YAZARLARDAN KISA KONUŞMALAR

Uğur Canbolat’ın konuşmasının ardından programa iştirak eden yazarlar Vehbi Vakkasoğlu, Haluk İmamoğlu, Prof. Dr. Mustafa Nutku ve Ekrem Özkan da görüşlerini dile getirdiler. Her dört yazar da Uğur Canbolat’la ilgili müşterek hâtıralarını aktardılar. Ankara’dan gelip toplantıya iştirak eden ve hazırladığı ansiklopedilerle tanınan yazar İhsan Işık üstat Necip Fazıl Kısakürek’e 1975 yılında yaptığı ziyareti anlatırken, “Bu hâtıramı bugüne kadar hiçbir yerde anlatmadım, yazmadım. İlk olarak Bâbıâli Sohbetleri’nde anlatıyorum.” dedi ve Necip Fazıl’la yaşadığı ilginç bir hâtırayı paylaştı. Program, konuşmaların tamamlanmasının ardından okunan Kur’an-ı Kerim ve çekilen hâtıra fotoğrafları ile son buldu.
 
GENİŞ BİR ALANDA ÇALIŞTI

Uğur Canbolat 1966 yılında Orta Anadolu’nun bozkırı olan Yozgat’ta doğdu. Köy odasında dedesinin himayesinde büyüdü. Anlamasa da büyüklerin sohbet sofrasında oturdu. Söze yâr olmanın önemini ilk burada hissetti. Daha sonra sözü güçlü söyleyen kalem ehline hep yakın durdu. Röportajlar yaptı, yayınladı, kitaplaştırdı. Kelimenin âhengine meftun olarak kendini tanımlıyor. 12 yaşından beri İstanbul’da yaşıyor ve bundan mutlu. Üsküdar’da oturan Uğur Canbolat, hayatının bir döneminde dergicilik yaptı. Bu sırada yazarlar tanıdı, dostluk kurdu ve sevdi. Dergileri seviyor, röportaj ve denemeler yayınlıyor. Edebiyat, kültür ve sanatın harman yeri olan radyoculuğa yakın durdu, ses verdi. Programların yanı sıra yayın yönetmenliği ve genel müdürlük yaptı. Haluk Nurbaki’yle tanıştı, mânâ bilimlerini merak etti, dervişler tanıdı, onlara gönlünü tuttu. Nevzat Tarhan’la tanıştı. Psikoloji ilgi alanları arasına girdi. Uzun yıllar TV’lerde psikoloji programı yapımcısı olarak çalıştı. Halen ÜLKE TV’de ‘İyi Bak Kendine’ adıyla ‘Koruyucu Ruh Sağlığı’ programını hazırlayıp, sunuyor. Üsküdar Üniversitesi NP Grup Tanıtım Koordinatörü olarak çalışmaktadır. Psikoloji konularını içeren Psikohayat Dergisinin Genel Yayın Yönetmeni. Gerçek Âlim, Gerçek Âşık Halûk Nurbaki, Portreler ve Psikoloji Konuşmaları, Hikâyeler Hep Yarım adıyla yayınlanmış üç kitabı var. Eylül ayı içinde TGRT Haber’de “ÇözümSiz” isimli yeni bir programa başlayacak. Uğur Canbolat’ın yazıları Sanatalemi.net’te yayımlanıyor.

Osman Esgice (Sanatalemi.net)

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.