Eş zamanlı organ nakilleri 3 hastayı hayata bağladı

Eş zamanlı organ nakilleri 3 hastayı hayata bağladı

Ankara Yüksek İhtisas Hastanesinde ayrı ameliyathanelerde eş zamanlı olarak kalp, akciğer ve böbrek nakli yapılan 3 hasta hayata tutundu.

Ankara Yüksek İhtisas Hastanesinde ayrı ameliyathanelerde eş zamanlı olarak yapılan kalp, akciğer ve böbrek nakilleri 3 hastayı hayata bağladı. Hastane yöneticisi Prof. Dr. Mustafa Paç, nakillere ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Biz bugüne 'transplant bayramı' diyoruz" dedi. 

Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, nakil işlemleri öncesinde zamanla yarışan doktorlara hava ambulanslarıyla da destek sağlandığı belirtildi.

Organların Ankara'ya ulaştırılmasının ardından 3 ayrı ameliyathanede yoğun bir çalışma başlatıldığı bildirilen açıklamada, "Kalp, karaciğer, böbrek ve akciğer nakli izninin verildiği tek hastane olan Yüksek İhtisas Hastanesinde gerçekleştirilen nakiller başarılı geçti" denildi. 

Annesi böbreğini verdi

Sağlık Bakanlığının açıklamasına göre, Kahramanmaraş'tan getirilen kalp, hastane yöneticisi Prof. Dr. Paç tarafından gerçekleştirilen ameliyatla Poyraz Çetin'e nakledildi.

Erkan Akkuş da (37) annesi Zinnet Ergin'den alınan böbreğin, Op. Dr. Erkan Ölçücüoğlu tarafından nakledilmesiyle hayata tutundu. 54 yaşındaki Engin Çoruk'a ise akciğer nakli yapıldı.

Çetin'in naklini gerçekleştiren Prof. Dr. Mustafa Paç, "Biz bugüne 'transplant bayramı' diyoruz. Bizim için büyük sevinç tabi. Bu kadar uzun listelerimizin olduğu ülkemizde, bizim için aynı anda 3 transplant yapmak büyük onur. Gururluyuz" ifadelerini kullandı.

Anestezi ve Yoğun Bakım Uzmanı Doç. Dr. Sema Turan da her organın "hayat" demek olduğunu aktararak, vatandaşları organ bağışı konusunda duyarlı olmaya davet etti.  

Böbrek naklini gerçekleştiren Op. Dr. Ölçücüoğlu, Erkan Akkuş'un biyolojik annesi olan Zinnet Ergin'den böbrek alındığını belirterek, donör resmiyette hastanın annesi olmadığı için yetki kurulu onayını beklediklerini, onayın ardından yapılan ameliyatın 3-4 saat sürdüğünü ve hastanın 2 gün içinde evine gönderileceğini bildirdi.ce 4 bin 264 hastaya nakil gerçekleştirilebildiği ve en büyük sorunun organ bağışlarında yaşandığı kaydedildi. 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.