Erzurum'da 'Dualı Gömlekler' sergisi

Erzurum'da 'Dualı Gömlekler' sergisi

Erzurum'da, Osmanlı padişahlarının savaşta galip gelmek ve kötülüklerden korunmak için giydiği "Dualı Gömlekler" sergilendi.

Kare ve yıldız gibi geometrik şekillerin yanı sıra Kadem-i Saadet, Süleyman mührü, Zülfikar ve lale gibi anlamlı motiflerin yer aldığı ve Osmanlı padişahlarının savaş kazanmak, nazardan korunmak ve şifa bulmak gibi pek çok sebeple giyindikleri "Dualı Gömlekler" sergisine, vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Tezhip sanatçısı Ayşe Vanlıoğlu, yaptığı açıklamada, sergilenen gömleklerin oluşturulmasında, tarihi arşivlerden yararlanıldığını söyledi.

Osmanlı döneminde yapılan gömleklerin yapımında kullanılan boya ve malzemeleri de araştırdıklarını belirten Vanlıoğlu, "Müzelerdeki gömleklerin motiflerinden esinlenerek sergideki gömleklerin tasarımını yaptık. Ekibimizle uzun çalışma döneminden sonra bu aşamaya gelindi." dedi.

Vanlıoğlu, sergideki gömleklerde özellikle sembolize ve stilize motiflerin kullandığına işaret ederek, "Sergilenen gömlekler çarşı ve pazarda giyilecek türden değil. Bazıların üzerinde akrep, gücü temsil eden kılıç motiflerinin yanı sıra nazar ve dua ayetleri var. Türkiye'de daha önce böyle bir sergi açılmadı." diye konuştu.

Sergi 28 Nisan Pazar gününe kadar açık kalacak.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.