Erzurum'da 1001 Hatim duası yapıldı

Erzurum'da 1001 Hatim duası yapıldı

Erzurum'da yaklaşık 500 yıllık bir gelenek olan ve "Pir Ali Baba" tarafından başlatılan "1001 Hatim" geleneği kapsamında sabah namazı sonrası hatim duası yapıldı.

Kentte, yaklaşık 5 asırdır yılın son 15 günü ile bir sonraki yılın ilk 15 günü Kur'an-ı Kerim okunan 1001 Hatim'lerin bu yılki etkinliği 15 Aralık'ta başlamıştı. Erzurum merkez ve ilçelerindeki camilerde gerçekleştirilen etkinlik bugün sabah namazı öncesi ve sonrasında okunan hatimlerle tamamlandı.

Ayaz Paşa Cami'sinde vatandaşlar soğuk havada camiye gelip Kur'an okudu. Genç, yaşlı vatandaşların yoğun katılımıyla gerçekleşen programda eski geleneği sürdüren hafızlar araçlarıyla şehri dolaşarak Kur'an okudu.
 
Geleneğin bu yılki bölümü cuma namaza öncesinde yapılacak dua ile son bulacak.
 
Ayaz Paşa Cami İmam Hatibi Osman Ekici, AA muhabirine, Pir Ali Baba'nın bu geleneği başlattığını belirtti. Bu işin gönül işi olduğunu vurgulayan Ekici, eskiden hafızların şehri atlarla dolaşarak Kur'an okuduklarını, şimdi ise bu işi araçlarla yaptıklarını söyledi. Böylece şehrin etrafını kuşatarak manevi bir feyiz ile mühür altına alındığını dile getiren Ekici, her yıl "1001 Hatim" geleneğine katılımda artışın olduğunu ifade etti. Ekici, "Özellikle gençlerimiz gönüllü olarak bu konuya eğilmektedir. Her yönüyle artmamız lazım. Eksilmek bizim defterimizde olmamalı" dedi.
 
Pir Ali Baba'nın 1001 Hatimi Ayaz Paşa Cami'sinde başlatmasından ötürü bu geleneği devam ettireceklerini kaydeden Ekici, "Bu caminin ayrı bir özelliği her gün burada hatim okunur sohbet edilir. Bu camide 1001 hatimlerde yıkılıp yok olan ümmetin kurtuluşu için dualar ediyoruz. Bu camide 1001 hatimlerde hep dualarımız yıkılıp yok edilip enkazlar altına kalan bütün Ümmet-i Muhammed'e devamlı olarak dua etmekteyiz" diye konuştu.
 
AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.