'Erbakan'a İmam Hatiplere siyaset sokmayın teklifi götürdük'

'Erbakan'a İmam Hatiplere siyaset sokmayın teklifi götürdük'

Hayrettin Karaman: Aramızda bugünkü cumhurbaşkanı Erdoğan da vardı

Risale Haber-Haber Merkezi

Prof. Dr. Hayrettin Karaman, aralarında bugünkü cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da olduğu bir grup ile eski başbakanlardan merhum Necmettin Erbakan'a "İmam Hatip Okullarına siyasetin sokulmamasını rica ettiklerini" söyledi.

Partiler İmam Hatipleri arka bahçeleri yapmak istiyorlardı

Yeni Şafak'taki yazısında, kendisi ve ekibinin Milli Görüş’ün aleyhinde hiç bulunmadıklarını ancak ilerleyen yıllarda onun düzen anlayışı ve siyaset tarzını tenkit ettiklerini hatırlatan Karaman, "bir de din tahsili veren okulları siyasi olsun olmasın bütün dar grupların etki alanı dışında tutma kararımız vardı, bu karar sebebiyle de Müslümanca mücadelemiz oldu. Partiler ve bazı gruplar İmam Hatipleri ve Y. İslâm Enstitülerini arka bahçeleri yapmak istiyorlardı, biz ise bu okulların, bütünüyle milletin okulları olmasını, İslâm’a hizmet için gerektiği gibi yetişmelerini hedef olarak seçmiş bulunuyorduk" dedi.

Erbakan bana milletvekilliği teklif etti

Karaman, Erbakan ile nasıl görüştüklerini şöyke anlattı:

"Merhum Erbakan ile hiçbir zaman aramız bozulmadı, o, beni daima önemli toplantılarına davet etti, 150 kişilik heyet halinde Türk cumhuriyetleri ziyaretlerinde ben de bulundum, bana bir defadan fazla milletvekilliği teklif etti, bazı önemli istişarelere de çağırıldım. 

Erbakan’ın takdim ettiği anlayışı tenkit etme ihtiyacını hissettik

"Türk cumhuriyetlerine yapılan ziyaretten dönünce “Adil Düzen“ adıyla Erbakan’ın takdim ettiği anlayış ve projeyi ilmî olarak tenkit etme ihtiyacını hissettik. Merhum Sabahaddin Zaim Hocanın başkanlığında seyahate katılan 15 kadar akademisyen ve hoca, Milli Görüş’ün partisine mensup birkaç zatın (içlerinde bugünkü Cumhurbaşkanımız da var) katılım ve hizmetiyle bir yıla yakın çalıştık ve ortaya bir rapor çıkmış oldu ve bu rapor Erbakan’a sunuldu. Bu faaliyet bir çatışma değil, genişletilmiş istişare mahiyetindedir.

Siz soğan ve patates soyalım diyorsunuz

"Allah şifa versin dostumuz Ahmet Vanlıoğlu’nun aldığı randevu ile Fatih’te bir evde Erbakan Hoca ile bizim ekipten 8-10 arkadaş buluştuk, İmam Hatip Okullarına siyasetin sokulmamasını kendisinden rica ettik ve karşılıklı olarak gerekçelerimizi açıkladık. Ama Hoca’yı ikna edemedik, şu cümlesini nakledebilirim: “Ben sizi anlı şanlı cihada davet ediyorum, siz cephe gerisinde kalıp soğan ve patates soyalım diyorsunuz, ne yapalım bu bir nasip meselesidir.”