Enkazdan çıkan kadınlar için başörtü hazırlamıştım

Enkazdan çıkan kadınlar için başörtü hazırlamıştım

Elazığ depreminin sembollerinden biri olan Emine Kuştepe örtü hassasiyetine dikkat çekiyor

24 Ocak’ta tüm Türkiye, Elazığ’da gerçekleşen 6.8 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) ve UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi) gönüllüleri deprem bölgesine hızlıca ulaştı. 

Enkaz altındaki Azize Çelik’le yaptığı telefon görüşmesi onu Elazığ depreminin sembollerinden biri yaptı. O anların görüntüleri internette yayılınca Emine Kuştepe milyonların kahramanı oldu. 

Barış Pınarı Harekâtı’nda da görev almış

Enkaz altından çıkarılan yaralıların kaldığı Fethi Sekin Şehir Hastanesi’nde Kuştepe’yle buluşuyoruz. Bıkmadan usanmadan tüm tebriklere aynı cevabı veriyor: “Benim önemim yok. Ben sizlerin, tüm Türkiye’nin vücut bulmuş haliydim. Siz de yapabilirsiniz!”

Hastaneden çıkıp beş binanın yıkıldığı Mustafapaşa Mahallesi’ne gidiyoruz. Enkazda gördüğümüz bir yemeni bizi o güne götürüyor...

Bacağımda birkaç tane daha başörtü bağlıydı

O gün UMKE gönüllüleri enkaz başında nöbet usulü çalışıyordu. Kuştepe, Azize’yle telefonda konuştuktan sonra enkaza girip çıktı ve görev süresi bitti. Ekibin dinlenmeye çekilmesi gerekiyordu. Ama o gitmedi. Azize ve diğerleri enkaz altından çıkana kadar bekledi. Bir yandan ilk kurtarılan Hatun Teyze’nin kızı Fatma Yağış’ın kusması için sırtını sıvazlarken bir yandan da elinde bir yemeni (başörtü) tutuyordu. Nedenini soruyorum; “Bacağımda birkaç tane daha yemeni (başörtü) bağlıydı. Kadınların çıktıklarında ihtiyaç duyacaklarını düşündüm. Enkazda gördüklerimi çıkarıp bacağıma bağladım.” 

O adrenalinle bu ayrıntıyı düşünebilmesine şaşırıyorum ancak Kuştepe’nin daha önce birçok depremde ve Barış Pınarı Harekâtı’nda görev aldığını öğreniyorum. Havan toplarının altında Mehmetçik’in yeleğini de dikmiş, yemek de pişirmiş. Zaten kendisi ATT (Acil Tıp Teknisyeni) personeli. Adıyaman’da ambulansta çalışıyor.

Kuştepe’nin gerçek bir kahramana dönüştüğünü beraber enkazların arasında gezerken iyice anlıyorum. Çoğu kişi ona “Azize” diye sesleniyor. Sarılanlar, teşekkür edenler, ağlayanlar... Bir de herkesin ağzında o meşhur Kürtçe kelime; ‘holti’. Yani, ‘teyze’...

Depremden sonra Google’da ‘Elazığ Kürt mü’ sorusunun çokça aratılması sosyal medyada tartışılırken Kuştepe o sıralarda Azize’ye telefonda, “‘Holti’ de Azize, komşun cevap veriyor mu” diyordu. Kuştepe, hiç Kürtçe bilmeyen Azize’yle hiç Türkçe anlamayan yaşlı komşusunun arasında adeta bir hayat köprüsü kurdu.

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum