Engelli çocuklar için atla terapi

Engelli çocuklar için atla terapi

Kocaeli’de doğa ile iç içe kurulan rehabilitasyon merkezi, engelli çocuklara at ile terapi imkanı sunuyor.

Kocaeli’nin Başiskele ilçesi Bahçecik'te bulunan Atlantis Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, hem mimarisi hem de eğitimleri ile Avrupa’ya örnek oluyor. Yaklaşık 30 dönüm arazi üzerinde doğa ile iç içe olan tesiste engelli çocuklara at ile terapi uygulanıyor. Özel rehabilitasyon merkezinde uzman eğiticiler tarafından engelli çocuklara eğitim verilerek, sosyal hayata yönelik becerileri ve toplumda kendilerini ifade edebilme yetenekleri arttırılıyor. Yaz aylarında havuza giren engelli çocuklar, organik bahçede doğal ürün yetiştirme imkanı buluyor. Tesislerde her engelli çocuk haftada 2 saat boyunca ücretsiz olarak eğitim alıyor. Servisle evlerinden alınan çocuklar, ata binmenin keyfini yaşıyor. Ata binen engelli çocukların mutlulukları ise gözlerinden okunuyor.

 
Merkezin Türkiye’de bugüne kadar açılmış en büyük özel eğitim merkezi olduğunu ifade eden Atlantis Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi kurucularından Mehmet Ali Kaşka, “Merkezimiz içinde at terapisi, havuz terapisi ve doğal yaşamı gerektiren doğal bahçe ile genel spor alanları yer almaktadır” dedi.
 
“HAYVANLARIN OLAĞANÜSTÜ FAYDALARI VAR”
 
Özel gereksinimli çocukların iletişime başlatılması için hayvanların olağanüstü faydaları olduğuna dikkat çeken sportif ve grup eğitimleri direktörü Tahir Tarım, “Fiziksel açıdan postür bozukluğu yaşayan, oturma ve yürüme zorluğu çeken çocuklar için at ile terapiyi kullanıyoruz. İletişime kapalı olan, kendini ifade etmekte zorluk çeken çocuklar için de at ile terapiyi kullanıyoruz. Çocuk önce kendi adını bile söyleyemezken, at ile olan sevgisinde bir bağ kuruluyor. Ata yem verip, sevip bindikten sonra çocuklar tek heceli kelimeleri söylemeye başlıyorlar. Atın ismini söylüyor. Bununla ilgili olumlu gelişmeleri zaten bireysel eğitimleri ile beraber değerlendirmelerde görüyoruz” diye konuştu.
 
“ÇOCUĞUM İLE İLETİŞİM KURMAYA BAŞLADIK”
 
Oğlu ile birlikte merkeze gelen Yonca Biricik, Kocaeli bölgesinde böyle bir yer olduğunu bilmediklerini ifade etti. İnternet üzerinden araştırarak bulduklarını belirten Biricik, “İstanbul’a gidiyorduk. Burayı çok beğendik, memnun kaldık. Sosyal faaliyeti olan bir yer. Kocaeli bölgesinde böyle bir yer yok. Çocuğum çok agresifti. Çok yol katettik, sosyalleşti. Hayvan ve su korkusunu yendi. Havuza rahat giriyor. Ata bindiği zaman çok mutlu oluyor. Hiçbir şekilde konuşmuyordu, şimdi bizimle göz teması kuruyor, iletişime geçiyor” şeklinde konuştu.
 
“AVRUPA ARTIK BİZDEN ÖRNEK ALIYOR”
 
Tesisin 2014 yılında kurulduğunu ifade eden Atlantis Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Halkla İlişkiler Müdürü Burcu Güneş, “Şu an Avrupa’nın örnek olacak bir projesi. Daha önceden bizler Avrupa’dan örnek alıyorduk, fakat şu an için Avrupa’nın bile örnek alacağı en büyük proje olarak devam ediyoruz. İnşallah eğitimlerimiz, etkinliklerimiz ileri seviyeye gittiği sürece daha da örnek olacağımızı düşürüyoruz” dedi.
Tesislerde at terapisinin yanı sıra birçok faaliyette yer alıyor. Her öğrenci ile alanında uzman eğitmenler ilgileniyor. Villa tipi evlerde yer alan sınıflarda engelli çocukların gelişimi için her detay bulunuyor.  
 
(İHA)

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.