Engelli çocuklar atla terapi ediliyor

Engelli çocuklar atla terapi ediliyor

Kocaeli Üniversitesi Kartepe Atçılık Meslek Yüksek Okulu'nda serebral palsi hastası çocuklar vücut dengesi, gövde kontrolü ve ritmik yürümede önemli rol oynayan atla terapi yöntemiyle tedavi görüyor.

Kocaeli Üniversitesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı ve Kartepe Atçılık Meslek Yüksek Okulu'nun ortak gerçekleştirdiği atla terapi yöntemiyle engelli çocuklar tedavi ediliyor. Engelli çocuklar bindikleri atın ritmine göre vücut dengesi ile gövde kontrolünü sağlıyor. Terapi sayesinde çocukların ritmik yürümelerinde gelişmeler sağlanıyor.

Atlı terapi gören serebral palsi hastalarında denge ve vücut kontrolünün ciddi anlamda sağlandığını söyleyen Kocaeli Üniversitesi Kartepe Atçılık Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç.Dr. Erdener Balıkçı, "Atlı terapi özellikle serabral palsi tanısı konmuş hastaların tedavisine destek amaçlı yapılan bir destek unsurudur. Mutlaka hastanın atla terapiye uygunluğunun onayının verilmesi lazım. Bizdeki hastaların tümü tıp fakültesinden uygunluğu aldıktan sonra buraya gelen hasta grubudur. Atın adımları kişilerin adımlarıyla uygun olduğu için kas fonksiyonlarının geri dönüşümde etkin kılmaktadır. Atla terapide serebral palsiden başlayıp otistik, travmalar, zihinsel engelliler, psikolojik sorunları olanlar ve yaşam koçluğunda atlı terapi tedavisi görebilirsiniz" dedi.

ÇOCUKLARININ TEDAVİSİ İÇİN EV TUTTULAR 

Batman'dan atlı terapi tedavisi görmek amacıyla çocuklarını getirdiklerini söyleyen Ayşe Ertaş, "Benim 6 yaşında Yusuf isminde serebral palsi hastası çocuğum var. Biz Batman'dan geliyoruz. Güneydoğu'da atlı terapi yok. Burada ev tutmak zorunda kaldık. 45 gün burada kalacağız. Haftada iki gün tedavi görüyoruz. Terapi sonrasında çocuğumun çapraz yürüyüşü ortadan kalktı. Topuğuna basabiliyor ayrıca düzgün oturabiliyor. Kısa sürede hızlı bir başarı elde ettik. Bu hastalığı olanlara tavsiye ediyorum" diye konuştu.

Çocuğunun tedavisi için İstanbul'dan geldiğini söyleyen Emine Doğan ise, "Serebral palsi hastası olan 3,5 yaşında Ali Kerem adında oğlum var. İstanbul'dan terapi için gidip gelmek zor olduğu için buradan eşyalı ev tuttuk. 2 haftadır tedavi görüyoruz. Tedaviler sonrasında oğlumun dengesinde biraz daha düzelme oldu. Daha da faydasını göreceğimize inanıyorum" dedi.

DHA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.