Enfüsi hizmet-Hakka vuslat

Enfüsi hizmet; “tenvir edenin nurani olması lazım” düsturuna riayetle, hakikatı dar daire olan “kalp” dairesinden başlatıp, “nev’i beşerin” geniş dairesine müteveccih sevke çalışmaktır. “Dağdağa-i hayata hücum gösteren âlemin binler musibet ve müzahamelere (zahmet) karşı yegâne nokta-i istinad marifet-i Sâni’dir” cümlesi enfüsi hizmetin marifet-i ilahiye noktasından dâhilden başlaması lüzumiyetine işaret eder.

Enfüsi hizmet; envar-ı imaniyeyi tasdik, esrar-ı Kur’aniyeyi tahkik için say ve gayret etmektir. Enfüsi hizmet; evvelen ve bizzat kendi iman ve iz’anına, irfan ve ikanına faydalı olma faaliyetidir.

Enfüsi hizmet; hakikate vuslat seyahatinde kendine lazım kut-u kalbiyi ve gıda-yı ruhiyi en evvel nefsinde tecrübe etmek, afakı nurlandırmadan önce nurlanma, aktarmadan önce aklanma ameliyesidir. Bu itibarla enfüsi hizmet; hakikatleri dile-dimağa, göze-kulağa, ele-ayağa ulaştırma çabasıdır...

O’na ait aidiyetini fark edip, abdiyetini ubudiyet tacı ile taçlandıran bir sevdadır; enfüsi hizmet...

Vahiy ile Allah’ı, varlığı ile anlamı, ibadet ile amacı, yiten insaniyeti, biten saadeti yeniden kazandıran bir duadır; enfüsi hizmet...

Vahiy ile i’lan edileni tasdik, i’lam edileni tevhid, i’la edileni tespih, i’zam edileni tekbir, in’am edileni tahmide vasıta olan bir devadır; enfüsi hizmet...

A’mal ve harekâtın evvelinde şevk-i mutlak, ahirinde şükr-ü mutlak, zahirinde fakr-ı mutlak, batınında acz-i mutlaka ulaştıran bir davadır; enfüsi hizmet...

Enfüsi hizmet; kalbin bedene kanı sevk ederken en evvel bu hayat suyu ile kendisini beslemesine benzer. Kendini besleyemeyen kalbin kendine nispeten hariç sayılan bedenini de besleyememesi, dâhili sevkıyatını idame ettiremeyen kalbin harici faaliyetlerini de ikame edememesi anlamına gelir.

Hak adına azim için hakikati hazım, Hakka hadim olmak için hakikate hakîm olmak zaruri ve bedihidir. Hakikati hazmetmeden, Hak adına azmetme ve azimetle müstakim hizmet etme sebepler noktasında muhal görünmektedir. Binaenaleyh, hakikatleri aklına ve kalbine, gönlüne ve gözüne, eline ve diline bihakkın kabul ettirmeye azmetmiş, hakikatleri hazmetmiş bir mümin için hizmet etmiyor itabı yanlış olacaktır.

Enfüsi hizmeti deruhte eden müminin kendine nisbetle harici ve afakî sayılan hizmetlere de muvaffak olduğu görülmektedir. Böyle biri hakikatin (esma) yolcusu, Hakk’ın (müsemma) komşusu olur. O, evini sırtında taşıyan kaplumbağa misal, cennetini sadrında yaşayan içi huzur, dışı sürur dolmuş bir mümindir.

Enfüsi hizmet; akıl, kalp, ruh ve faaliyet dengesini temin ve tesis ile başlamalıdır. Bu ise marifet, muhabbet, ubudiyet, dua ve davete lazım olan ehemmiyeti vermeyi iktiza eder.

İlim ve hikmet vadisine duhul, hidayet ve saadet sarayına vusul için hizmeti enfüsten başlatmak lazım ve elzemdir. Yoksa emanet zayi, enaniyet kavi olmak ihtimali var!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
4 Yorum